Do góry

Dodatki Przepis na:

drożdżowy chleb

drożdżowy chleb

Autor:

Przepisów i artykułów: 238 Ocena: 2514

Dodano:

Odsłon: 1138

drożdżowy chleb w kształcie zająca. może trochę oklapnięty, ale śniadaniowe uśmiechy domowników - niezastąpione!

Składniki

  • 300 ml mleka
  • 25 g drożdży świeżych
  • 2 łyżki cukru
  • 400 g mąki chlebowej /użyłam pszenno-żytniego miksu/
  • 2 łyżeczki soli
  • 2 łyżki masła
  • 1 jajo i 2 łyżki mleka do posmarowania
  • sezam do posypania
5-6 os. > 60 min średnie tanie

Przygotowanie

  1. Podgrzewam lekko mleko. Odlewam około 50 ml, mieszam z cukrem, łyżką mąki i drożdżami. Odstawiam. Czekam około 10 minut aż ruszą.

  2. Masło roztapiam i odstawiam na bok.
    Mąkę przesiewam. Łączę z solą. Dodaję buzujący zaczyn drożdżowy i wyrabiam gładkie, lśniące, elastyczne ciasto. Przekładam do miski i odstawiam do podwojenia objętości.

  3. Blat posypuję mąką. Odrywam około 1/3 ciasta. Pozostałe formuję w kulę i odkładam na bok.
    Oderwane ciasto dzielę na pół. Z pierwszej połówki formuję głowę i uszy zająca. Z pozostałego ciasta formuję 2 rulony ze zgrubieniami na końcach /przednie i tylne łapy/ i kulkę /ogonek/. Układam je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wąskie części smaruję lekko rozkłóconym jajem i mlekiem. Na to nakładam kulę ciasta odłożonego na początku. 'Karczycho' zająca smaruję jajem i nakładam ciasto-głowę.
    Przykrywam zająca czystą ścierką i odstawiam na godzinę do wyrośnięcia.

  4. Piekarnik rozgrzewam do 175 stopni Celsjusza.

    Jak zając podrośnie nożem nakłuwam pazury i ślepia. Wbijam rodzynek w miejsce nosa. Zająca smaruję pozostałym jajem. Posypuję sezamem.
    Piekę około 40-45 minut.
    Studzę.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń