Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Drożdżowy korzenny wieniec"
Upalne lato to czas, gdy chętniej sięgamy nie tylko po orzeźwiające napoje, a...
Odsłon: 817
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 39
To najprostszy na świecie przepis na babeczki kakaowe. Mimo iż są proste i sz...
Odsłon: 164
Upalne lato to czas, gdy chętniej sięgamy nie tylko po orzeźwiające napoje, a...
Odsłon: 817
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 39
To najprostszy na świecie przepis na babeczki kakaowe. Mimo iż są proste i sz...
Odsłon: 164
Składniki
Drożdże wkrusz do kubka, utrzyj z łyżką cukru i szklanką ciepłego (ale nie gorącego) mleka. Dodaj 10 dag mąki, wymieszaj. Kubek przykryj i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Gdy zaczyn podwoi swoją objętość, przelej go do miski. Dodaj 2 utarte z pozostałym cukrem żółtka, resztę mąki i łyżeczkę przyprawy korzennej do piernika. Na koniec wlej rozpuszczone i przestudzone masło. Wyrób gładkie i elastyczne ciasto, przykryj, odstaw do wyrośnięcia.
Powidła śliwkowe wymieszaj z posiekanymi suszonymi owocami, na koniec połącz z pianą z białka. Ciasto rozwałkuj na prostokąt, rozsmaruj nadzienie, pozostawiając czyste brzegi. Zwiń w rulon.
Włóż do natłuszczonej formy do baby z kominem. Odstaw na 30 minut do wyrośnięcia. Wierzch ukośnie ponacinaj. Piecz 40 minut w temp. 200 st. Ciasto możesz polukrować lub udekorować kandyzowanymi owocami.
Czas ok. 90 min; porcja – 270 kcal, cena 1,40 zł.
. Jeśli nie masz formy do baby, zwiń ciasto jak struclę i upiecz w keksówce.Źródło: Świat kobiety