Do góry

Desery Przepis na:

Drożdżowy kulebiak z rybą i ryżem

Drożdżowy kulebiak z rybą i ryżem

Autor:

Przepisów i artykułów: 1732 Ocena: 14717

Dodano:

Odsłon: 0

Wypróbowany przepis na "Drożdżowy kulebiak z rybą i ryżem"

Składniki

  • 3 szkl. mąki pszennej
  • 5 dag drożdży
  • 3 łyżki masła
  • 1 szkl. mleka
  • szczypta cukru. 2 jajka
  • sól 2 wędzone makrele lub dorsze
  • 1 szkl. ryżu ugotowanego z odrobiną kurkumy. 2 jajka na twardo
  • 1/2 pęczka natki
3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Masło stop. Mleko podgrzej. Drożdże rozetrzyj z cukrem i łyżką mąki. Wlej tyle mleka, aby powstał gęsty zaczyn. Odstaw na 20 min do wyrośnięcia, wymieszaj z resztą mąki.

  2. Dodaj ostudzone masło, resztę mleka, 1 jajko i 1/2 łyżeczki soli. Zagnieć. Ciasto odstaw na godzinę.

  3. Ryby dokładnie oczyść z ości oraz skóry, mięso rozdrobnij. Ryż wymieszaj z natką. Jajka na twardo posiekaj. Wyrośnięte ciasto ponownie zagnieć.

  4. Oderwij mały kawałek do dekoracji, resztę rozwałkuj. Na placku połóż rybę, posyp ją jajkami i ryżem. Placek złóż, tworząc duży pieróg.

  5. Z reszty ciasta wytnij ozdoby, przylep je do kulebiaka. Posmaruj drugim jajkiem. Piecz ok. 45 min w temp. 200°C. Ostudź, ew. zamroź.

  6. 150 min; Cena porcji: ok. 1,50 zł; Porcja: 350 kcal.

    Źródło: Naj

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń