Do góry

Desery Przepis na:

Drożdżowy makowiec

Drożdżowy makowiec

Autor:

Przepisów i artykułów: 143 Ocena: 1625

Dodano:

Odsłon: 2920

Bardzo smaczny drożdżowy makowiec z płatkami migdałowymi. Pieczony bez jajek i prosty do wykonania.

Składniki

  • 300 g mąki
  • 1 op. drożdży suchych
  • 40 g cukru
  • 1 cukier wanilinowy
  • szczypta soli
  • 50 g masła lub margaryny
  • 125 ml mleka( nie za zimnego)
  • 1 cytryna, bio
  • 3 puszka maku
  • 100 g płatki migdałów
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki mleka
5-6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Prostokątną foremkę wyłożyć papierem do pieczenia. Do letniego mleka dodać drożdże, cukier i łyżkę mąki. Zamieszać i zostawić na pół godziny. Następnie dodać resztę mąki, sól i masło. Dobrze wyrobić i odstawić na pół godziny do ciepłego.

  2. Następnie ciasto jeszcze raz zagnieść i podzielić na 2 części. Jedną rozwałkować na prostokąt, przełożyć na foremkę, nakryć ściereczką i odstawić na bok.

  3. Teraz przygotujemy masę makową. Cytrynę umyć i zetrzeć skórkę, dodać do maku. Wycisnąć trochę soku z cytryny i dodać do maku. Masę rozprowadzić na drożdżowym placku.

  4. Drugi kawałek ciasta rozwałkować i pociąć na wąskie paski. Wziąć po dwa paski i owinąć wokół siebie. Położyć ukośnie na maku, zbędne końcówki odciąć. Mleko rozmieszać z żółtkiem i posmarować po cieście. Posypać płatkami migdałowymi.

  5. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temperaturze 180 stopni około 45 minut. Po upieczeniu ciasto można polukrować. Smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Docherro 21 listopada 2017 Kocham drożdżowe ciasta,makowca nigdy nie robiłam...nie mam nerwów i obawiam się,że nie uda się:( Pozdrawiam:)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń