Do góry

Desery Przepis na:

Drożdżowy wieniec z orzechowo-cynamonowym nadzieniem.

Drożdżowy wieniec z orzechowo-cynamonowym nadzieniem.

Autor:

Przepisów i artykułów: 121 Ocena: 1093

Dodano:

Odsłon: 238

Ciasto drożdżowe postanowiłam upiec w kształcie wieńca i przyznam się szczerze, że bardzo ładnie mi to wyszło i pysznie. Taki wieniec może być ozdobą świątecznego stołu, będzie się na nim pięknie prezentował i zaskoczy gości. To nadzienie orzechowe jest pyszne, dodałam do niego miód prawdziwy, bo taki jest najlepszy. Jeśli chcecie, żeby taki drożdżowiec pojawił się na Waszym świątecznym stole, to koniecznie zapiszcie sobie przepis. Będziecie zachwyceni. Zachęcam i smacznego życzę :)

Składniki

  • Rozczyn:
  • 3 dag świeżych drożdży
  • 2 łyżeczki cukru
  • 2 łyżki mąki tortowej
  • pół szklanki ciepłego mleka
  • Ciasto:
  • 2 i pół szklanki mąki tortowej
  • pół szklanki cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 jajka
  • 4 łyżki oleju
  • Nadzienie:
  • 1 szklanka orzechów włoskich
  • 4 łyżki miodu prawdziwego płynnego
  • 1/4 szklanki gorącego mleka
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • Dodatkowo:
  • 1 łyżka masła lub margaryny
  • 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich
  • mąka pszenna do posypania stolnicy
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Rozczyn: Drożdże rozcieramy z cukrem, ciepłym mlekiem i mąką. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 15 minut, żeby rozczyn ,,ruszył''. Ciasto: Jajka i oba cukry ucieramy na puszystość. Do mąki dajemy rozczyn, olej i utarte jajka. Zagniatamy mięciutkie ciasto. Ciasto zagniatamy kilka minut na stolnicy lekko posypanej mąką pszenną. Jeśli ciasto jest zbyt luźne dosypujemy mąki tortowej, a gdy jest zbyt twarde dolewamy odrobinę ciepłego mleka. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około półtorej godziny w ciepłe miejsce.

  2. Nadzienie: Orzechy blendujemy blenderem razem z miodem,ja starałam się pozostawić trochę kawałów orzechów, ale można zblendować na gładką masę, następnie orzechy zalewamy gorącym mlekiem i mieszamy, na koniec wsypujemy cynamon i dokładnie mieszamy.

  3. Wałkowanie: Na stolnicy lekko posypanej mąką wałkujemy wyrośnięte ciasto na prostokąt o wymiarach około 27 cm x 36 cm. Rozwałkowane ciasto smarujemy nadzieniem orzechowym.

  4. Formowanie: Następnie ciasto zwijamy w roladę i łącząc końce ze sobą formujemy koło. Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Do środka można włożyć kokilkę, wtedy nasz wieniec będzie miał ładny kształt, ale nie jest to konieczne.

  5. Nacinanie: Następnie wieniec nacinamy ostrym nożem, tak lekko po ukosie każde nacięcie i odstawiamy na 15 minut do lekkiego podrośnięcia.

  6. Do pieczenia: Masło lub margarynę roztapiamy, smarujemy nią cały wieniec, jeżeli będziemy piec z kokilką to również środek wieńca. Na koniec posypujemy posiekanymi orzechami.

  7. Pieczenie: Ciasto pieczemy w temperaturze 180 stopni do zrumienienia przez około 45-50 minut. Upieczone ciasto studzimy. Jeżeli piekliśmy z kokilką to kokilkę usuwamy tak, żeby nie uszkodzić wieńca.

  8. Podanie: Podajemy, a ja smacznego życzę.

    Moje rady:
    Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
    Jeżeli nie mamy blendera to orzechy można zmielić, lub zmielić większą część, a pozostałe drobno posiekać.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (12)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń