Do góry

Desery Przepis na:

Drożdżowy zawijaniec z makiem

Drożdżowy zawijaniec z makiem

Autor:

Przepisów i artykułów: 157 Ocena: 508

Dodano:

Odsłon: 3193

Ciasto drożdżowe z makiem to wspominanie mojego dzieciństwa. Mak najlepiej przygotować w domu lecz z braku czasu można go zastąpić gotową masą makową z puszki.

Składniki

  • Ciasto:
  • 2 szkl mąki pszennej
  • 150 ml mleka
  • 2,5 dag świeżych drożdży
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 8-10 dag masła
  • 2 jajka
  • 5 dag cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1/2 łyżeczki soli
  • Pozostałe
  • 1 puszka masy makowej
  • 1 łyżka masła
> 6 os. > 60 min średnie tanie

Przygotowanie

  1. Drożdże wymieszać z łyżeczką cukru, przykryć ściereczką, pozostawić w ciepłym miejscu na 5- 10 minut.

  2. Jajka zmiksować z pozostałym cukrem i cukrem waniliowym.
    Masło rozpuścić w kubeczku, ostudzić.

  3. Do płynnych drożdży wlać ciepłe mleko, zmiksowane jajka, przestudzone masło i wsypać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.

  4. Wyrabiać ciasto do momentu aż będzie odchodziło od miski. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (około 1 godz.).

  5. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na posypaną mąką stolnicę, rozwałkować na grubość 1 cm. Wyłożyć masę makową, wyrównać i zwinąć w roladę. Struclę zawinąć luźno w posmarowany tłuszczem papier do pieczenia i ułożyć na blaszce. Pozostawić na 10-15 minut w ciepłym miejscu. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 40 minut.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń