Do góry

Dodatki Przepis na:

Dufinki

Dufinki

Autor: PatiGotuje

Przepisów i artykułów: 182 Ocena: 1244

Dodano: 11.06.2017

Odsłon: 19433

Jeśli znudziły Ci się zwykłe ziemniaki lub poszukujesz jakiegoś eleganckiego dodatku do dania głównego to przepis idealny dla Ciebie!

Składniki

  • 1 kg ziemniaków
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 6-8 łyżek mleka
  • 2 duże łyżki masła
  • Pieprz
  • Sól
  • opcjonalnie szczypta gałki muszkatołowej (ja pominęłam)
3-4 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Odcedzamy i przeciskamy przez praskę lub rozgniatamy tłuczkiem do ziemniaków.

  2. Dodajemy masło, jajko, żółtko, sól, pieprz, gałkę muszkatołową i 6 łyżek mleka. Dokładnie mieszamy. Jeśli nasze ziemniaki są bardzo sypkie powinniśmy dodać jeszcze 2 łyżki mleka.

  3. Masę przekładamy do rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie dużej gwiazdy. Masę wyciskamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia tworząc małe spiralki-rozetki. Najlepiej wyciskać jeszcze ciepłą masę.

  4. Pieczemy w 180°C przez około 20-30 minut, aż rozetki ładnie się zezłocą.

    Jak dla mnie są idealnym dodatkiem do mięsnych sosów.

    Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń