Do góry

Dania główne Przepis na:

Duo pasta z wieprzowiną i szpinakiem

Duo pasta z wieprzowiną i szpinakiem

Autor: MP3-ka

Przepisów i artykułów: 159 Ocena: 1549

Dodano: 15.01.2013

Odsłon: 1204

Dwukolorowy makaron z wieprzowiną i szpinakiem, w dwukolorowym kremowym sosie

Składniki

  • 70g mięsa wieprzowego (ja użyłam plastrów schabu)
  • 300g śmietany 30%
  • żółte spaghetti 30sztuk
  • zielone (bazyliowe) spaghetti - 30sztuk
  • 2 kulki (małe) szpinaku mrożonego
  • 2 ząbki czosnku mała cebulka
  • sól, pieprz 1/2 łyżeczki wegety
  • oliwa czosnkowa lub kujawski z czosnkiem
1-2 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Makarony wrzucamy do gotującej, lekko osolonej wody - gotujemy al dente. Czosnek przeciskamy przez praskę, dodajemy do szpinaku z dwiema łyżkami śmietany - blendujemy na "papkę". Mięso kroimy w małe kawałki, cebulkę drobno siekamy. Na patelnię wlewamy odrobinę oleju czosnkowego, wrzucamy mięso i cebulkę, doprawiamy wegetą i rumienimy z dwóch stron. Gdy mięso jest gotowe, wlewamy resztę śmietany, doprawiamy solą i pieprzem - mieszamy. Sos ma odparować i zrobić się kremowy! Gdy makaron jest gotowy, wyciągamy go z wody (nie polewamy zimną wodą!) i od razu wrzucamy na patelnię. Mieszamy. Połowę makaronu nakładamy na talerz. Do drugiej części makaronu dodajemy szpinak - mieszamy dokładnie, i nakładamy na talerz obok pierwszego makaronu. Można posypać parmezanem, przyozdobić natką z pietruszki.

  2. Makarony wrzucamy do gotującej, lekko osolonej wody - gotujemy al dente. Czosnek przeciskamy przez praskę, dodajemy do szpinaku z dwiema łyżkami śmietany - blendujemy na "papkę".

  3. Mięso kroimy w małe kawałki, cebulkę drobno siekamy. Na patelnię wlewamy odrobinę oleju czosnkowego, wrzucamy mięso i cebulkę, doprawiamy wegetą i rumienimy z dwóch stron.

  4. Gdy mięso jest gotowe, wlewamy resztę śmietany, doprawiamy solą i pieprzem - mieszamy. Sos ma odparować i zrobić się kremowy! Gdy makaron jest gotowy, wyciągamy go z wody (nie polewamy zimną wodą!) i od razu wrzucamy na patelnię. Mieszamy.

  5. Połowę makaronu nakładamy na talerz. Do drugiej części makaronu dodajemy szpinak - mieszamy dokładnie, i nakładamy na talerz obok pierwszego makaronu. Można posypać parmezanem, przyozdobić natką z pietruszki.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń