Do góry

Dania główne Przepis na:

Duo -zapiekanka

Przepis dnia 2010-03-18
Duo -zapiekanka

Autor:

Przepisów i artykułów: 129 Ocena: 4289

Dodano:

Odsłon: 35859

połączenie zapiekanki ziemniaczanej i ryżowej

Składniki

1-2 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Ziemniaki obrać i ugotować na pół twardo,ryż ugotować na miękko,jarzyny ugotować na półtwardo,pieczarki i cebule drobno pokroić i usmażyć.Mięso usmażyć na patelni dodać usmażone pieczarki,jarzyny starte na grubej tarce wszystko to razem wymieszać i doprawić ziołami prowansalskimi solą i pieprzem.Ziemniaki pokroić w grube plastry i ułożyć na dnie naczynia żaroodpornego posmarowanego masłem,na to mięso z jarzynami a na góre ugotowany ryż wszystko to zalać sosem i piec w 180 stopniach ok. 25 minut.Życzę smacznego.

  2. sos:śmietanę wymieszać z jajkami dodać starty zóty ser oaraz przyprawę tzatziki

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (13)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Kocie 14 grudnia 2010 Do Tolada51. Przepraszam za szczerość, ale po przeczytaniu Twojego komentarza przyszło mi na myśl pewnie powiedzenie: nie widziała ... słońca, sparzyła się od miesiąca. :) Sorry, ale właśnie tak. W PRL było kilka gatunków mąki. Mało tego, uprawiano żyto, jęczmień, owies, pszenicę...Jeżeli upieczesz ciastka z mąki pszennej 405 a także ciastka z mąki orkiszowej 630 to nie będą to takie same ciastka. Te pierwsze będą smakowały jak ciastka, które zawierają mąkę pszenną 405, drugie zaś jak ciastka z mąką z pszenicy orkiszowej. Podobnie jest z żółtym serem, zresztą za Gomułki było parę gatunków sera żółtego, na dodatek na pewno nie był on tak bardzo traktowany konserwantami, jak to jest teraz w zwyczaju. W mojej "zagranicy", jeśli idzie się do sklepu po mąkę, kupuje się tradycyjną mąkę pszenną, podobnie jak w Polsce. Jest mała półka z innymi mąkami, również jak w Polsce, jeżeli ktoś chce znaleźć coś innego. Ciężkie masz życie, same rozterki :) Odpowiedzi: 1 ▼

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

nadin22 14 grudnia 2010 Nie rozumiem tych głupich krytycznych komentarzy!!! Wiem że każdy ma prawo do własnego zdania ale jak komuś ten przepis nie odpowiada bo jest zbyt kaloryczny albo nie wie co to znaczy mały kubek śmietany i ma problem z serem (każdy używa takiego jaki mu smakuje) to niech szuka innego przepisu dla siebie. A najwięcej mają do powiedzenia ci którzy nie dodali żadnych przepisów! Ja kolekcjonuje tutaj ciekawe przepisy i myśle że ten ma ciekawe połączenie smaków, do wypróbowania :) Pozdrawiam.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

MARIO84 14 grudnia 2010 Do tolada51. Na chłopski chłopski rozum to dodaję się taką ilośc która odpowiada osobie która gotuje więc jest napisane ogólnie. A poza tym tak jak ja nie masz tu żadnego przepisu to co innych krytykujesz bo chyba sama gotowac nie umiesz skoro nie masz się czym pochwalic

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

tolada51 14 grudnia 2010 Przepraszam, ze te uwage pisze w tym miejscu, bo odnosi sie ona do prawie wszystkich przepisów: Mianowicie prosze potencjalne autorki o podawanie szczególów dotyczacych skladników: np. tutaj maly kubek smietany - ile to jest? Czy w pomorskim maly kubek jest tak samo maly, jak w Bieszczadach? Trzebaby zatem, o co prosze, podac ilosc w mililitrach. To samo, jesli chodzi o make... Piszecie Panie maka, tak jak to bylo w PRL - Byla jedna, wiec o co chodzi... A przeciez sa rózne: pszenne, zytnie, kukurydziane itp. i o róznej gradacji przemialu... Czy to wszystko jest naprawde nieistotne? Czy ciasteczka beda z maki pszennej 405, czy orkiszowej 630? Albo ser zólty... co to jest? Czyzby tu i ówdzie sprzedawano tylko jeden gatunek, jak za Gomulki? Prosze bardzo o zrozumienie, gdyz bardzo czesto chcialbym cos upichcic wg Waszego przepisu, a nie potrafie, bo ten, czy inny skladnik (pod podana nazwa) jest wylacznie w Polsce do kupienia... Jestem bowiem Polonusem zamieszkalym poza granicami... I tutaj mieszanki pod przykladowa nazwa: Przyprawa nelsonska, moze byc nie do osiagniecia... Odpowiedzi: 1 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

ida55 14 grudnia 2010 O,j kobiety nie przesadzajcie z tymi ochami. Cięzkie to to.. do strawienia, mało apetyczny wygląd....
Nie umiem gotować ale lubię jeść zdrowo i mało kalorycznie.
A może by tak wyższy stopień umiejetności kulinarnych...smacznie ,zdrowo i z podaniem kalorii :))

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

bozena58 18 marca 2010 bardzo ciekawe połączenie ziemniaków z ryżem

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

mari 17 marca 2010 Wiola, dzisiaj mamy dzień na podobne smaki :) Ty rogaliki, ja obwarzanki, Ty zapiekanka z ryżem, no i ja też :D

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń