Do góry

Dania główne Przepis na:

Duszona cielecina z makaronem

Duszona cielecina z makaronem

Autor:

Przepisów i artykułów: 74 Ocena: 1644

Dodano:

Odsłon: 10403

Latwe, szybkie, bez duzego nakladu pracy a naprawde smaczne,

Składniki

  • kawalek szynki cielecej ja mialam okolo 1 kg
  • cebula, 3 szt
  • wino biale pol szklanki
  • tymianek, rozmaryn, lisc laurowy, pieprz ziolowy i bialy,, po szczypcie
  • sol, sos sojowy do smaku
  • makaron
  • oliwa odrobina
  • bulion 2-3 szklanki
1-2 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Z przypraw ziol i polowy wina i oliwy robimy marynate ktora smarujemy mieso, wkladamy do naczynia zaroodpornego z przykrywka i wkladamy do piekarnika okolo 200 stopni na godzine, w tym czasie siekamy cebule i podsmazamy ja na brazowo czyli bardziej niz zawsze, nie spalamy jej tylko szklimy na ciut brazowo, nastepnie wlewamy do tej cebuli bulion z reszta wina przyprawiamy dosc mocno do smaku sola i pieprzem i gotujemy kilka minut, nastepnie calosc miksujemy na jednolity sos, ktory wlewamy do naczynia z miesem i wsypujemy makaron, naczynie zaroodporne przykrywamy i w temperaturze okolo 180 stopni pieczemy w piekarniku jeszcze okolo 20 minut az makaron bedzie miekki, i objetosc sosu ktory wlalismy zmiejszy sie bo makaron peczniejac bedzie go wpijal, dzieki czemu bedzie mial naprawde zupelnie inny smak niz taki tradycyjnie ugotowany w wodzie i podany do miesa, jezeli nie jestesmy pewni czy jest juz gotowy poprostu kosztujemy makaron, jesli jest miekki wyciagamy mieso kroimy na porcje i wykladamy na talerze, swietnie smakuje z salata z sosem winegret, smacznego

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń