Do góry

Dania główne Przepis na:

Duszona kapusta kiszona z mięsem

Przepis dnia 2018-11-07
Duszona kapusta kiszona z mięsem

Autor:

Przepisów i artykułów: 288 Ocena: 2684

Dodano:

Odsłon: 6447

Duszona kapusta kiszona z mięsem to duet perfekcyjny. Wprost idealne danie na jesienne i zimowe dni. To danie na pewno przypadnie do gustu wielbicielom pikantnych smaków. W przepisie specjalnie nie podaję ilości przypraw, ponieważ każdy z nas ma inny poziom tolerancji ostrości.

Składniki

  • 1 kg szynki lub łopatki wieprzowej
  • 1 słoik kapusty kiszonej (1 l)
  • 2 papryczki chilli (można dodać więcej w zależności od ich ostrości)
  • 6 liście laurowe
  • 6 ząbków czosnku
  • ulubione przyprawy (u mnie: papryka ostra i słodka, czosnek granulowany, mielone ziele angielskie)
  • 4 łyżki smalcu (lub 2 łyżki oleju i 2 łyżki smalcu)
  • Pieprz
  • Sól
3-4 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Najpierw myjemy, osuszamy i oczyszczamy mięso z błonek. Kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki smalcu/oleju. Na gorący tłuszcz wrzucamy mięso i obsmażamy je aż nabierze brązowego koloru. Doprawiamy je ulubionymi przyprawami, pieprzem i solą, wrzucamy jedną papryczkę chili, 2 ząbki czosnku, 2 liście laurowe i dokładnie mieszamy. Zmniejszamy ogień na średni, mięso polewamy małą ilością wody, przykrywamy i dusimy do miękkość (około 1,5 godziny). Podczas duszenia co jakiś czas mieszamy mięso i podlewamy niewielką ilością wody. Z gotowego mięsa usuwamy liście laurowe, czosnek i chili. Mięso powinno być na tyle miękkie, żeby się rozpadało.

  2. Do drugiego garnka (z grubym dnem) przekładamy kapustę kiszoną. Dorzucamy do niej liście laurowe, papryczkę chili i czosnek. Nie solimy na początku, ponieważ kapustę bardzo łatwo można przesolić, najlepiej sól dodać na samym końcu. Podlewamy niewielką ilością wody, przykrywamy i dusimy na niewielkim ogniu około godzinę, co jakiś czas mieszając. Mniej więcej w połowie kapustę doprawiamy pieprzem, papryką ostrą, mielonym zielem angielskim i czosnkiem granulowanym. Pilnujcie uzupełniania wody w kapuście, żeby jej nie przypalić. Po godzinie wyciągamy ząbki czosnku, chili, liście laurowe i je wyrzucamy. Odparowujemy resztę wody. Dodajemy dwie łyżki smalcu, solimy i dokładnie mieszamy.

  3. Na koniec kapustę dodajemy do mięsa i delikatnie wszystko mieszamy.

    Idealnym dodatkiem są pączki ziemniaczane lub po prostu chleb.

    Smacznego ;)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń