Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Duszona kapusta z łuskanym grochem"
Przepis dnia
Bardzo smaczna, soczysta wędlinka uwędzona metodą garnkową, w garnku.
Odsłon: 257
Szybki i smaczne śniadanie
Odsłon: 369
Zdecydowanie jeden z najlepszych przepisów chleba jaki udało mi się upiec. Pi...
Odsłon: 423
Polecam.
Odsłon: 808
Przepis dnia
Bardzo smaczna, soczysta wędlinka uwędzona metodą garnkową, w garnku.
Odsłon: 257
Szybki i smaczne śniadanie
Odsłon: 369
Zdecydowanie jeden z najlepszych przepisów chleba jaki udało mi się upiec. Pi...
Odsłon: 423
Polecam.
Odsłon: 808
Składniki
Czas przygotowania: 55 minut. 1 porcja: 220 kcal. Cena porcji: 0,85 zł
Groch przesyp na sitko i opłucz. Przełóż do garnka, zalej przegotowaną, zimną wodą, odstaw na noc do namoczenia. Następnego dnia ugotuj do miękkości.
Kapustę kwaszoną odciśnij (ew. opłucz, jeśli jest zbyt kwaśna), drobno pokrój, przełóż do garnka. Dodaj listki laurowe oraz ziarenka ziela angielskiego i pieprzu. Zalej niewielką ilością zimnej wody.
Doprowadź do wrzenia, po czym zmniejsz płomień, gotuj pod przykryciem około 30 minut (aż kapusta będzie miękka). Na 15 minut przed końcem gotowania do kapusty wkrusz kostkę rosołową.
Cebule obierz, grubo posiekaj. Na patelni rozgrzej olej, wrzuć cebule i mieszając, usmaż je na szklisto. Dodaj do kapusty, dołóż także groch. Całość dobrze wymieszaj.
Kapustę z grochem przypraw do smaku solą, pieprzem, szczyptą cukru oraz suszonym majerankiem. Gotuj jeszcze około 15 minut. Od czasu do czasu mieszaj, aby potrawa nie przywarła do dna garnka. Gotową kapustę z grochem przełóż do dużej miski. Danie udekoruj gałązkami świeżego majeranku. Podawaj na gorąco, jako samodzielne danie albo dodatek do ryb.Źródło: Tina