Do góry

Desery Przepis na:

Duszona kapusta z wędzonym boczkiem

Duszona kapusta z wędzonym boczkiem

Autor:

Przepisów i artykułów: 3277 Ocena: 28003

Dodano:

Odsłon: 2

Wypróbowany przepis na "Duszona kapusta z wędzonym boczkiem"

Składniki

  • 1 nieduża główka białej kapusty
  • 1-2 cebule
  • olej do smażenia
  • 30 dag wędzonego boczku
  • 1/2 puszki pomidorów w zalewie
  • 1 liść laurowy
  • 2-3 ziarna ziela angielskiego
  • sól
  • pieprz
  • majeranek
3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Białą kapustę oczyść z wierzchnich liści, opłucz, a następnie dość drobno poszatkuj. Przełóż do rondla lub garnka o grubym dnie. Wsyp pół łyżeczki soli. Dodaj liść laurowy oraz ziarna ziela angielskiego. Podlej wodą i duś ok. 15 min.

  2. W tym czasie obierz, opłucz i osusz papierowym ręcznikiem kuchennym cebulę. Pokrój ją w krążki. Wędzony boczek pokrój w plasterki, a potem w kosteczkę.

  3. Na patelni rozgrzej łyżkę oleju. Wrzuć pokrojony boczek. Smaż, aż wytopi się tłuszcz. Dodaj cebulę, zeszklij. Na koniec przełóż zawartość patelni do garnka z kapustą. Duś razem jeszcze kilkanaście minut.

  4. Pomidory z puszki lekko posiekaj, przełóż do duszonej kapusty wraz z zalewą. Gotuj na małym ogniu bez przykrycia 20 minut. Gotowe danie dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Przed podaniem udekoruj świeżym majerankiem.

  5. Czas ok. 60 min; porcja – 390 kcal, cena 1,40 zł

    Źródło: Świat kobiety

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń