Do góry

Dania główne Przepis na:

Duszona karkówka w miodowym sosie

Duszona karkówka w miodowym sosie

Autor:

Przepisów i artykułów: 23 Ocena: 68

Dodano:

Odsłon: 954

Tym razem przygotowałam dla Was danie dla wymagających i cierpliwych kucharzy. Czas przygotowania to około 90 minut, ale zachęcam serdecznie , bo naprawdę WARTO :) Duszona karkówka rozpływa się w ustach i posiada bardzo intensywny miodowo - ziołowy aromat. Idealnym dodatkiem do tego dania będą chrupiące, grubo krojone frytki i lekka sałatka.

Składniki

1-2 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. 1. Mięso lekko rozbijamy i mocno smarujemy przyprawami wymieszanymi z olejem.
    2. Karkówkę smażymy po 5 minut z każdej strony na głębokiej patelni, na dużym ogniu.
    3. Następnie mięso zalewamy miodem i chwilę go karmelizujemy, zmniejszając ogień do minimum (5-10 minut)
    4. Karkówkę zalewamy bulionem i dusimy na malutkim ogniu pod przykryciem ok. 1 godziny, przewracając je kilkukrotnie.
    5. W międzyczasie kroimy składniki sałatki i ziemniaki, jeśli używamy domowych frytek ( ja użyłam pysznych , mrożonych, gotowych frytek z Tesco, które z całą stanowczością polecam, zdjęcie opakowania poniżej )
    6. Przygotowujemy sos do sałaty, mieszając ze sobą wszystkie jego składniki.
    7. Na pół godziny przed końcem rozgrzewamy w garnku olej i przystępujemy do smażenia frytek.
    8. Ziemniaki smażymy na mocno rogrzanym tłuszczu przez około 10-15 minut.
    9. Sałatkę zalewamy przygotowanym sosem, a frytki osuszamy na ręczniku, solimy.
    10. i....podajemy :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Nevermore 17 lipca U Ciebie to wygląda, jak z restauracji z *** ;)
Coś podobnego robiliśmy, ale na grillu.
Karkówka i sos ten sam, młode ziemniaki zamiast frytek i surówka ze świeżych działkowych warzyw :D
Odpowiedzi: 2 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń