Do góry

Dania główne Przepis na:

Duszona Wątróbka Drobiowa wg Babci Władzi

Duszona Wątróbka Drobiowa wg Babci Władzi

Autor:

Przepisów i artykułów: 184 Ocena: 2524

Dodano:

Odsłon: 2901

Przepis odziedziczony i zapamiętany po Babci Władzi. Przypomina mi dzieciństwo i te chwile gdy zajadałam się wątróbką na świeżym powietrzu pod jabłonką

Składniki

  • 1 kg wątróbki drobiowej
  • 2 duże cebule
  • mleko
  • Sól
  • pieprz
  • łyżeczka vegety
  • szczypta rozmarynu
  • olej
  • mąka pszenna
3-4 os. > 60 min średnie tanie

Przygotowanie

  1. Wątróbkę myjemy, oczyszczamy i zalewamy mlekiem na około 15 min. W tym czasie kroimy cebulę w piórka.

  2. Wątróbkę odcedzamy, kroimy na mniejsze kawałki i obtaczamy w mące. Podsmażamy na patelni i przekładamy do garnka.
    Na pozostałym tłuszczu podsmażamy cebulę i również dodajemy do wątróbki.

  3. Całość zalewamy wodą ok. 1 litra i gotujemy aż wątróbka będzie miękka. Dodajemy wszystkie przyprawy. Gdy zacznie się gotować zmniejszamy ogień i redukujemy sos do uzyskania odpowiedniej gęstości.
    Nie dodaję mąki, gdyż wcześniej wątróbka była w niej obtaczana dzięki temu sos ma dużo lepszy smak.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń