Do góry

Dania główne Przepis na:

Duszona wieprzowina z sosem chrzanowym

Duszona wieprzowina z sosem chrzanowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 723 Ocena: 48233

Dodano:

Odsłon: 8399

Dzisiaj chciałabym Wam zaproponować coś, co śmiało można uznać za przepis na danie jednogarnkowe. Z mojej propozycji mogą skorzystać osoby będące na diecie, przecież porcja duszonego mięsa jeszcze nikomu nie zaszkodziła. Danie nie zawiera ani grama smalcu czy masła, szyneczka jest chuda, a śmietanę w sosie zawsze możecie zastąpić jogurtem naturalnym.

Składniki

  • szynka wieprzowa 2 kg
  • ziemniaki 2 kg
  • cebula 2 sztuki
  • liście laurowe 3 sztuki
  • sok z połowy cytryny
  • sól, pieprz czarny mielony
  • sos:
  • chrzan ze słoiczka (używam chrzanu Polonaise) 2 łyżki
  • śmietana 18% 5 łyżek (zamiennie można użyć jogurtu naturalnego)
  • sól
  • dodatkowo: szczypiorek do dekoracji
> 6 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Mięso wieprzowe myjemy, kroimy w grubszą kostkę. Następnie solimy, oprószamy pieprzem, skrapiamy sokiem z cytryny i odstawiamy na pół godziny w chłodne miejsce.
    Ziemniaki kroimy w kostkę, zalewamy wodą, aby nie ściemniały. Do dużego garnka wkładamy mięso, zalewamy je wodą, tak aby przykryła mięso, dodajemy liście laurowe.
    Całość dusimy pod przykryciem pół godziny, po czym dodajemy ziemniaki i cebulę pokrojoną w piórka. Wszystko razem gotujemy jeszcze 30 minut.
    Chrzan mieszamy ze śmietaną lub jogurtem, doprawiamy do smaku solą.

  2. Uduszone mięso podajemy polane sosem, posypane szczypiorkiem.

    Świetnym dodatkiem do takiego dania będą buraczki, zarówno te na zimno jak i na ciepło.

    Z podobnych dań, choć zdecydowanie mniej dietetycznych, polecam żeberka wieprzowe z ziemniakami i chili.

    Smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń