Do góry

Dania główne Przepis na:

Duszone klopsiki z zielonymi oliwkami

Duszone klopsiki z zielonymi oliwkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 131 Ocena: 2120

Dodano:

Odsłon: 2914

ładne dla oka, dobre dla podniebienia

Składniki

  • mielone mięso wieprzowo-wołowe, 1 kg
  • czosnek, 3 ząbki
  • oregano swieże, 1 łyżka
  • Natka pietruszki, 2 łyżki
  • okruszki czerstwego chleba, 1 szklanka
  • jajko, roztrzepane, 1
  • oliwa, 2 łyżki
  • cebula duża, 1
  • mielona słodka papryka, 1 łyżeczka
  • czerwone papryczki chili, posiekane, 2
  • cynamon, laska, 1
  • pomidory w puszce, 2
  • bulion wołowy, 1 szklanka
  • przecier pomidorowy, 2 łyżki
  • zielone oliwki bez pestek, 2 szklanki
5-6 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Wymieszać mięso, czosnek, zioła, okruszki chleba, i jajko w misce. Nabierać płaskie łyżki mięsnej maski i formować klopsiki. Ułożyć je w jednej warstwie na desce, włożyć do lodówki na 30 minut.

  2. Rozgrzać połowę oliwy w dużym rondlu, smażyć klopsiki partiami, aż ładnie się przyrumienią. Osączyć je na papierze kuchennym.

  3. W tym samym rondlu rozgrzać pozostałą oliwę, smażyć cebulę i chili z dodatkiem słodkiej papryki, aż cebula będzie miękka. Dodać cynamon, nieodsączone rozgniecione pomidory, bulion wołowy i przecier pomidorowy. Podgrzewać bez przykrycia ok. 10 minut lub do chwili, gdy sos zacznie gęstnieć. Dodać klopsiki i oliwki. Podgrzewać bez przykrycia kolejne 10 minut lub do chwili,, gdy klopsiki będą gotowe do jedzenia, a sos zgęstnieje. Usunąć laskę cynamonu.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń