Do góry

Dania główne Przepis na:

Duszone udka z kaczki

Duszone udka z kaczki

Autor:

Przepisów i artykułów: 126 Ocena: 4442

Dodano:

Odsłon: 29417

Smaczne, proste danie.

Składniki

  • 4 udka z kaczki
  • sól, pieprz i majeranek do natarcia kaczki
  • 2 szklanki bulionu drobiowego
  • pół szklanki wytrawnego czerwonego wina
  • 3 listka laurowe
  • 6 kulek ziela angielskiego
  • 1-2 łyżki mąki do zagęszczenia sosu
3-4 os. > 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Skórę na udkach nacinamy w kilku miejscach, nacieramy udka przyprawami i wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc.

  2. Na suchej, głębokiej patelni obsmażamy udka z obu stron (najpierw skórą do dołu). Kiedy będą już mocno zrumienione podlewamy je winem i bulionem, dodajemy liście laurowe i ziele angielskie, dusimy pod przykryciem do miękkości mięsa. Sos odcedzamy, doprawiamy do smaku i zagęszczamy mąką rozrobioną z odrobiną wody. Najlepszymi dodatkami do takiej kaczki są kluski śląskie i czerwona kapusta.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń