Do góry

Dania główne Przepis na:

Duszony schab w sosie własnym

Duszony schab w sosie własnym

Autor: Okawrosole

Przepisów i artykułów: 44 Ocena: 318

Dodano: 30.11.2017

Odsłon: 4031

Bardzo lubię schab duszony w sosie własnym. Robię go zawsze gdy mam schab, a schabowy jest mi nie po drodze.

Składniki

  • schab pokrojony na kotlety, ich ilość zależy od zapotrzebowania rodziny na obiad cebula – ilość wg gustu, ja daję dużo cebuli li
3-4 os. > 60 min średnie tanie

Przygotowanie

  1. kotlety umyj, oprósz solą i pieprzem
    rozgrzej olej na patelni i obsmaż kotlety na rumiano
    gdy smażą się kotlety, posiekaj w piórka cebulę i dodaj na patelnię do rumianych kotletów
    smaż wszystko razem jeszcze jakieś 5 minut
    zalej mięso z cebula wodą, odrobinę ponad poziom mięsa
    dodaj liść i ziele, sól, pieprz do smaku
    duś na małym ogniu pod przykryciem do miękkości mięsa, czyli ok 40-50 minut
    na koniec rozpuść dwie łyżki mąki z osobnym naczyniu z niewielką ilością wody ok. pół szklanki, wymieszaj dokładnie, żeby nie było grudek i dodaj na patelnię, gotuj jeszcze chwilę do zgęstnienia sosu

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń