Do góry

Dania główne Przepis na:

Duszony schab w sosie z suszonymi grzybami

Duszony schab w sosie z suszonymi grzybami

Autor: Bellapi

Przepisów i artykułów: 169 Ocena: 1693

Dodano: 31.10.2017

Odsłon: 1692

Mięsko w sosie jest miękkie, pyszne i rozpływa się w ustach. Dodatek grzybów sprawia iż sos staje się bardziej wyrazisty.

Składniki

  • 8 grubych plastrów schabu
  • 1 cebula
  • garść suszonych grzybów np. podgrzybków
  • 2 - 3 łyżki mąki
  • Sól
  • pieprz
  • 2 - 3 listki laurowe
  • 4 - 5 ziaren ziela angielskiego
  • szczypta słodkiej mielonej papryki
  • szczypta ostrej mielonej papryki
  • olej do smażenia
3-4 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Schab dokładnie myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem.
    Lekko rozbijamy. Obtaczamy w mące i smażymy na rozgrzanej patelni aż lekko się przyrumienią.
    Przekładamy do garnka.
    Na pozostałym oleju smażymy drobno posiekaną cebulę.
    Przekładamy do całości.
    Schab zalewamy wodą aby lekko go przykryła.
    Wrzucamy liście laurowe i ziele angielskie.
    Dusimy na średnim ogniu pod przykryciem aż mięso będzie miękki.
    W tym samym czasie grzyby wkładamy do miseczki i zalewamy wrzątkiem.
    Po ok. 15 - 20 min grzybki odcedzamy, napar wlewamy do schabu.
    Grzybki drobno siekamy i dorzucamy do całości.
    Gdy schab już będzie miękki wyjmujemy go na półmisek.
    Sos doprawiamy solą, pieprzem i obiema mielonymi paprykami.
    Zaprawiamy pozostałą mąką.
    Zagotowujemy.
    Schab aby nie był suchy wkładamy do sosu.
    Podajemy z ulubionymi dodatkami np. kaszą i ogórkiem kiszonym :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (8)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń