Dania główne Przepis na:
Duszony schab w sosie z suszonymi grzybami


Przepisów i artykułów: 184 Ocena: 2073
Dodano: 31.10.2017
Odsłon: 3563
Składniki
- 8 grubych plastrów schabu
- 1 cebula
- garść suszonych grzybów np. podgrzybków
- 2 - 3 łyżki mąki
- Sól
- pieprz
- 2 - 3 listki laurowe
- 4 - 5 ziaren ziela angielskiego
- szczypta słodkiej mielonej papryki
- szczypta ostrej mielonej papryki
- olej do smażenia
3-4 os. | > 60 min | średnie | przystępne |
Przygotowanie
-
Schab dokładnie myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem.
Lekko rozbijamy. Obtaczamy w mące i smażymy na rozgrzanej patelni aż lekko się przyrumienią.
Przekładamy do garnka.
Na pozostałym oleju smażymy drobno posiekaną cebulę.
Przekładamy do całości.
Schab zalewamy wodą aby lekko go przykryła.
Wrzucamy liście laurowe i ziele angielskie.
Dusimy na średnim ogniu pod przykryciem aż mięso będzie miękki.
W tym samym czasie grzyby wkładamy do miseczki i zalewamy wrzątkiem.
Po ok. 15 - 20 min grzybki odcedzamy, napar wlewamy do schabu.
Grzybki drobno siekamy i dorzucamy do całości.
Gdy schab już będzie miękki wyjmujemy go na półmisek.
Sos doprawiamy solą, pieprzem i obiema mielonymi paprykami.
Zaprawiamy pozostałą mąką.
Zagotowujemy.
Schab aby nie był suchy wkładamy do sosu.
Podajemy z ulubionymi dodatkami np. kaszą i ogórkiem kiszonym :)
Komentarze do przepisu (8)

Futka 21 listopada 2017Zgłoś do usunięcia
Przepyszne mięsko! Wygląda fantastycznie :) Odpowiedzi: 1 ▼1 Kto głosował? | Odpowiedz

ciacho50 14 listopada 2017Zgłoś do usunięcia
Pyszny schabik. Odpowiedzi: 1 ▼1 Kto głosował? | Odpowiedz

Docherro 01 listopada 2017Zgłoś do usunięcia
Ależ smakowitości i ten sosik grzybkowy,pycha:) Odpowiedzi: 1 ▼1 Kto głosował? | Odpowiedz

Nevermore 01 listopada 2017Zgłoś do usunięcia
Świetny schabik, aż ślinka leci :) Odpowiedzi: 1 ▼1 Kto głosował? | Odpowiedz