Do góry

Dania główne Przepis na:

Dwukolorowa lazania

Przepis dnia 2019-04-04
Dwukolorowa lazania

Autor:

Przepisów i artykułów: 4 Ocena: 30

Dodano:

Odsłon: 1091

Po prostu pyszna!

Składniki

  • 16 płatów lazani
  • Starty parmezan
  • 50 dag mielonego mięsa
  • 2 Cebule
  • 3 pomidory bez skórki (ewentualnie puszka krojonych)
  • Sól i pieprz
  • 3 ząbki czosnku
  • 8 dag serka ricotta
  • 50 dag szpinaku (może być mrożony)
  • 3 łyżki śmietany
  • 3 łyżki masła
  • 3 łyżki mąki
  • 600 ml mleka
3-4 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Nadzienie mięsne:

    Cebulę posiekać, zeszklić na maśle, dodać mięso, pomidory, doprawić i dusić ok 15 min.

    Nadzienie szpinakowe:

    Szpinak udusić z posiekaną cebulą i czosnkiem, dodać serek, śmietanę. Przyprawić.

    Sos beszamelowy:

    Do sklarowanego masła dodać mąkę, zasmażyć. Dodać mleko i przyprawić. Gotować 15 min.

  2. Do wysmarowanej masłem formy, wlać trochę beszamelu, pokryć płatami lazani. Układać warstwami: masa szpinakowa, płaty makaronu, beszamel, nadzienie mięsne, beszamel, makaron, nadzienie szpinakowe i tak do końca składników ( na wierzchu płaty lazani). Posypujemy startym parmezanem i zapiekamy ok 40 min w 200 st. C

    Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

pelen_brzuszek 28 marca pychoty, od dawna chodzi za mną, więc chyba muszę zrobić :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Nevermore 28 marca Aż mi ślinka leci, ale wytrzymam do obiadu ;)
Świetna lazania, taką to można jeść przez cały dzień, pycha :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń