Do góry

Zupy Przepis na:

Dwukolorowa pomidorowo-groszkowa zupa-krem

Dwukolorowa pomidorowo-groszkowa zupa-krem

Autor:

Przepisów i artykułów: 1 Ocena: 3

Dodano:

Odsłon: 1131

Chociaż dobra lecz pracochłona Te dwa smaki bardzo dobrze się ze sobą komponują: zupa pomidorowa jest lekko pikantna, wyrazista; groszkowa - łagodna, słodkawa. Będą jednak smakowały dobrze nie tylko w zestawie - każda z osobna również jest pyszna.

Składniki

1-2 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. W garnku zeszklić posiekaną cebulę. Dodać bazylię, potem czosnek i jeszcze przez chwilę dusić. Dodać pomidory, doprawić solą i pieprzem i gotować przez ok. 20 minut. Zmiksować, potem doprawić papryką. Można zabielić śmietaną.

  2. Cebulę posiekać, ziemniaki i marchewkę pokroić w drobną kostkę. Dusić w garnku na oleju, aż cebula się zeszkli. Dodać zioła i dusić jeszcze przez chwilę. Wrzucić groszek i zalać taką ilością wody, żeby przykryła warzywa. Posolić. Doprowadzić do wrzenia i gotować, aż warzywa będą miękkie. Zmiksować, doprawić solą i pieprzem. Można zabielić śmietaną.

  3. Obie zupy wychodzą dość gęste - w ten sposób łatwiej jest nałożyć je na talerz tak, żeby się nie wymieszały (przyznaję, że w restauracji były bardziej płynne). Nałożyłam je, korzystając z przegródki, zrobionej z folii aluminiowej - uformowałam ją tak, żeby jak najmniej zupy było w stanie przedostać się na drugą stronę talerza. Następnie narysowałam granicę za pomocą śmietany, rękawa cukierniczego i tylki zakończonej okrągłym otworem (można zamiast tego napełnić śmietaną foliowy woreczek i odciąć róg, uważając, żeby zrobić bardzo mały otwór). Na koniec zrobiłam wykałaczką wzorki na śmietanie.

  4. Do zupy można podać malutkie grzanki do posypania. Mogę podać sposób, w jaki ja takie grzanki robię: * bułka (najlepiej lekko czerstwa), * masło, * zioła prowansalskie, * suszona natka pietruszki, * sól. Pokroić bułkę w kosteczkę. Na patelni, na małym ogniu roztopić masło. Wrzucić bułkę, posypać ziołami. Wymieszać, żeby obtoczyć kawałki bułki w maśle i przyprawach. Od czasu do czasu mieszając, grzać na małym ogniu, żeby grzanki stały się chrupkie, ale nie mocno spieczone. Można doprawić do smaku małą ilością soli.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń