Do góry

Desery Przepis na:

Dwukolorowe ciasto z karmelem

Dwukolorowe ciasto z karmelem

Autor:

Przepisów i artykułów: 1757 Ocena: 14900

Dodano:

Odsłon: 3

Wypróbowany przepis na "Dwukolorowe ciasto z karmelem"

Składniki

  • 250 g rodzynek
  • 75 ml rumu + 4 łyżki
  • 300 g pierniczków
  • 100 g orzechów włoskich
  • 175 g masła
  • 600 g mielonego twarogu
  • 2 jajka
  • 150 g brązowego cukru
  • 200 g mąki ziemniaczanej
  • mielony cynamon goździki i gałka muszkatołowa
  • 200 g śmietany kremówki
  • tłuszcz do formy
3-4 os. > 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Rodzynki opłucz na sitku i odsącz. Zalej je 75 ml rumu i odstaw na godzinę, by spęczniały. W garnku stop 100 g masła. Pierniki i 50 g orzechów rozdrobnij w malakserze. Wymieszaj je z przestudzonym stopionym masłem.

  2. Tortownicę wysmaruj tłuszczem. Spód wylep przygotowaną masą. Dociśnij i wstaw na 30 minut do lodówki. Twaróg połącz z 75 g cukru, jajkami i mąką ziemniaczaną. Masę serową przypraw goździkami, cynamonem i gałką muszkatołową. Na końcu wsyp 100 g rodzynków w rumie. Masę rozsmaruj na gotowym spodzie z ciastek. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 175°C. Piecz ok. 35 minut. Potem odstaw do wystudzenia.

  3. Pozostały cukier stop. Połącz go z resztą masła, śmietaną i rumem. Zmniejsz ogień i podgrzewaj 15 minut. Pozostałe orzechy posiekaj z rodzynkami i również dorzuć. Udekoruj powstałą masą karmelową każdy kawałek ciasta.

  4. Czas przygotowania: 70 minut. Cena porcji: ok. 3,5 zł. Kalorie: porcja 342 kcal.

    Źródło: Na żywo

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń