Do góry

Desery Przepis na:

dwukolorowe zawijasy z żurawiną i migdałami - pełnoziarniste

dwukolorowe zawijasy z żurawiną i migdałami - pełnoziarniste

Autor: MP3-ka

Przepisów i artykułów: 159 Ocena: 1549

Dodano: 21.12.2012

Odsłon: 2218

ślimaczki są pełnoziarniste, można jeść bez wyrzutów :)

Składniki

  • 2 szklanki mąki pełnoziarnistej pszennej + 2 łyżki do zaczynu + mąka do podsypania
  • 1,5 szklanki mąki pełnoziarnistej żytniej + 2 łyżki do zaczynu + mąka do podsypania
  • 3 jajka słodzik odrobina soli żurawina migdały
  • 2 łyżki kakao (dodatkowo można dodać przyprawę do piekarnika)
  • 1/4 szklanki ciepłego mleka 1/2 szklanki ciepłej wody
  • 1/4 opakowania drożdży 2 białka
1-2 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. * mąki przesiewamy * drożdże, po 2 łyżki każdej mąki, sól i mleko mieszamy dokładnie - przykryte naczynie odstawiamy w ciepłe miejsce * gdy ciasto dwukrotnie urośnie, dodajemy maki, jaja i wodę - ugniatamy - znów odstawiamy do podwojenia objętości * ciasto dzielimy na dwie części, do jednej dodajemy kakao * stolnicę posypujemy mąką, kładziemy ciasto i wałkujemy - jedni po drugiem

  2. * ciasto ciemne posypujemy migdałami, przykrywamy jasnym ciastem i układamy żurawinę (jak na zdjęciu) (skrawki obcinamy, by obie części ciasta do siebie pasowały) * zwijamy roladę, tniemy ją w 1-1,5 cm kawałki, układamy na blasze

  3. * gotowe ślimaczki smarujemy białkami (ubite delikatnie ze słodzikiem)* pieczemy ok 35 minut w temp 180stopni

  4. z resztek ciasta - zrobiłam ciasteczka :)

  5. mąki przesiewamy

  6. drożdże, po 2 łyżki każdej mąki, sól i mleko mieszamy dokładnie - przykryte naczynie odstawiamy w ciepłe miejsce

  7. gdy ciasto dwukrotnie urośnie, dodajemy maki, jaja i wodę - ugniatamy - znów odstawiamy do podwojenia objętości

  8. ciasto dzielimy na dwie części, do jednej dodajemy kakao

  9. stolnicę posypujemy mąką, kładziemy ciasto i wałkujemy - jedni po drugiem

  10. ciasto ciemne posypujemy migdałami, przykrywamy jasnym ciastem i układamy żurawinę (jak na zdjęciu) (skrawki obcinamy, by obie części ciasta do siebie pasowały)

  11. zwijamy roladę, tniemy ją w 1-1,5 cm kawałki, układamy na blasze

  12. gotowe ślimaczki smarujemy białkami (ubite delikatnie ze słodzikiem)* pieczemy ok 35 minut w temp 180stopni

  13. z resztek ciasta - zrobiłam ciasteczka :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń