Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszna, kremowa zupa o dwóch „obliczach”. Zielony krem jest łagodny i delikatny, pomarańczowy – charakterny, z wyrazistą nutą kurkumy i aromatem słodkiej papryki. Z kremem świetnie komponują się aromatyczne i chrupiące grzanki ziołowe.
Delikatne mięso z królika, wzbogacone smakiem śmietanowego sosu. Pyszna danie...
Odsłon: 24
To pożywny i aromatyczny gulasz z papryką i pieczarkami. Nie może się nie uda...
Odsłon: 41
To tradycyjny polski sernik pieczony, składający się z masy serowej oraz dwóc...
Odsłon: 68
Prosty sernik do popołudniowej kawy , przygotowany na spodzie z biszkoptów po...
Odsłon: 10511
Kulki orzechowe, które przyrządza się błyskawicznie. W smaku przypominają Fer...
Odsłon: 95
Delikatne mięso z królika, wzbogacone smakiem śmietanowego sosu. Pyszna danie...
Odsłon: 24
To pożywny i aromatyczny gulasz z papryką i pieczarkami. Nie może się nie uda...
Odsłon: 41
To tradycyjny polski sernik pieczony, składający się z masy serowej oraz dwóc...
Odsłon: 68
Prosty sernik do popołudniowej kawy , przygotowany na spodzie z biszkoptów po...
Odsłon: 10511
Kulki orzechowe, które przyrządza się błyskawicznie. W smaku przypominają Fer...
Odsłon: 95
Składniki
Do garnuszka włożyć ziele angielskie, liście laurowe, pieprz ziarnisty, natkę pietruszki oraz lubczyk i zalać 1 i ¼ szklanki wody. Doprowadzić do wrzenia i gotować ok. 20 minut.
W tym czasie zeszklić na maśle pokrojonego pora i czosnek przeciśnięty przez praskę.
Dodać na patelnię cukinię (razem ze skórką) startą na tarce o grubych oczkach i ziemniaki, obrane i starte na tarce o drobnych oczkach.
Do warzyw dodać szczyptę soli, 1/4 szklanki wody, wymieszać i dusić całość ok. 15 minut, od czasu do czasu mieszając.
Umieścić uduszone warzywa w garnku, dolać wywar z przypraw przecedzony przez sito, dodać serek topiony i zagotować, mieszając.
Gotować zupę do całkowitego rozpuszczenia serka topionego, często mieszając.
Po lekkim przestudzeniu zblendować zupę na krem i doprawić solą oraz pieprzem.
Podzielić krem na dwie części. Do jednej dodać słodką paprykę mieloną i kurkumę, do drugiej szczyptę pieprzu. W trakcie dodawania przypraw należy kontrolować smak kremu, aby odpowiadał naszemu podniebieniu (kurkuma ma wyrazisty smak, można dodać jej więcej lub mniej).
Ziołowe grzanki: Chleb tostowy lub wekę pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać 3 łyżki oleju, wsypać zioła prowansalskie i dodać czosnek przeciśnięty przez praskę.
Po chwili wrzucić na patelnię chleb tostowy/wekę, posypać kukrumą i smażyć do zrumienienia.
Podanie kremu: Delikatnie nałożyć na jedną połowę talerza porcję pomarańczowego kremu, lekko przechylając naczynie na stronę, na którą nakładamy, a następnie powoli wlać na drugą część talerza zielony krem. Udekorować danie grzankami ziołowymi i ewentualnie listkami mięty.