Do góry

Zupy Przepis na:

Dwukolorowy krem z cukinii

Dwukolorowy krem z cukinii

Autor:

Przepisów i artykułów: 95 Ocena: 1237

Dodano:

Odsłon: 224

Pyszna, kremowa zupa o dwóch „obliczach”. Zielony krem jest łagodny i delikatny, pomarańczowy – charakterny, z wyrazistą nutą kurkumy i aromatem słodkiej papryki. Z kremem świetnie komponują się aromatyczne i chrupiące grzanki ziołowe.

Składniki

3-4 os. 60 min średnie tanie

Przygotowanie

  1. Do garnuszka włożyć ziele angielskie, liście laurowe, pieprz ziarnisty, natkę pietruszki oraz lubczyk i zalać 1 i ¼ szklanki wody. Doprowadzić do wrzenia i gotować ok. 20 minut.

  2. W tym czasie zeszklić na maśle pokrojonego pora i czosnek przeciśnięty przez praskę.

  3. Dodać na patelnię cukinię (razem ze skórką) startą na tarce o grubych oczkach i ziemniaki, obrane i starte na tarce o drobnych oczkach.

  4. Do warzyw dodać szczyptę soli, 1/4 szklanki wody, wymieszać i dusić całość ok. 15 minut, od czasu do czasu mieszając.

  5. Umieścić uduszone warzywa w garnku, dolać wywar z przypraw przecedzony przez sito, dodać serek topiony i zagotować, mieszając.

  6. Gotować zupę do całkowitego rozpuszczenia serka topionego, często mieszając.

  7. Po lekkim przestudzeniu zblendować zupę na krem i doprawić solą oraz pieprzem.

  8. Podzielić krem na dwie części. Do jednej dodać słodką paprykę mieloną i kurkumę, do drugiej szczyptę pieprzu. W trakcie dodawania przypraw należy kontrolować smak kremu, aby odpowiadał naszemu podniebieniu (kurkuma ma wyrazisty smak, można dodać jej więcej lub mniej).

  9. Ziołowe grzanki:
    Chleb tostowy lub wekę pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać 3 łyżki oleju, wsypać zioła prowansalskie i dodać czosnek przeciśnięty przez praskę.

  10. Po chwili wrzucić na patelnię chleb tostowy/wekę, posypać kukrumą i smażyć do zrumienienia.

  11. Podanie kremu:

    Delikatnie nałożyć na jedną połowę talerza porcję pomarańczowego kremu, lekko przechylając naczynie na stronę, na którą nakładamy, a następnie powoli wlać na drugą część talerza zielony krem. Udekorować danie grzankami ziołowymi i ewentualnie listkami mięty.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (14)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń