Do góry

Przetwory Przepis na:

Dynia - mus na zimę

Dynia - mus na zimę

Autor:

Przepisów i artykułów: 6 Ocena: 25

Dodano:

Odsłon: 3123

Dynia Jest źródłem beta-karotenu i witaminy E zawiera następujące składniki mineralne: potas, wapń, magnez, żelazo, fosfor oraz witaminy C, B1, B2, PP. W skład oleju z pestek dyni wchodzi dużo nienasyconych kwasów tłuszczowych. Dynia ma działanie przeciwzapalne i podnosi odporność organizmu. Zaleca się jej podawanie przy trudnościach w oddawaniu moczu, problemach z pęcherzem moczowym i nerkami, gdyż działa moczopędnie. Ponadto poleca się ją osobą z nadciśnieniem tętniczym i miażdżycą, ponieważ obniża poziom cholesterolu we krwi.

Składniki

1-2 os. 30 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Dynię kroję na pół, usuwam pestki i układam w naczyniu żaroodpornym i pieczę ok. 45 minut na 150 stopni C.

    Gotuję wodę na 1 kg dyni 100 ml, gdy się zagotuje dodaję tam 2 goździki, 0,5 łyżeczki cynamonu lib 1 laskę laskę wnnilii, 10 dag cukru Zostawiam na 15 minut aby nasiąkło - można dodać przyprawę korzenną do piernika , aby smak był bardziej wyrazisty - według własnego upodobania

    Po upieczeniu łyżką wydrążam miąższ przekładam do garnka, wlewam wodę z przyprawami i blenduję, jeśli jest za gęsty mus to dodaję trochę wody. Zagotowuję tą dynię i gorącą wkładam do słoiczków a następnie pasteryzuję ok. 20 minut.
    Przechowuję w zimnym miejscu.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń