Do góry

Przetwory Przepis na:

Dynia na zimę

Dynia na zimę

Autor:

Przepisów i artykułów: 144 Ocena: 3558

Dodano:

Odsłon: 56560

Dynia najsmaczniejsza jest pieczona, oto przepis na przechowanie dyni na zimę w uniwersalnej postaci

Składniki

  • Dynia BUTTERNUT lub HOKKAIDO
  • Słoiki
> 6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Usuwamy pestki i skórę z dyni, kroimy w mniejsze kawałki, układamy w naczyniu żaroodpornym i pieczemy ok. 45 minut na 160-170 stopni.

  2. Po upieczeniu blendujemy, lub miksujemy w robocie kuchennym wkładamy do słoiczków i zagotowujemy ok. 5 minut, wyjmujemy przewracamy do góry dnem (tu uwaga by nie pękły) i pozostawiamy do ostygnięcia, jak wystygną to wieczko powinno być wklęsłe. Przechowujemy w zimnym miejscu.

  3. Tak przygotowana dynia może bezpiecznie przezimować i nadaje się do ciast, deserów i mojego ukochanego Kremu z Dyni, wystarczy ją doprawić i dodać do czego tam chcemy. A przez to, że jest pieczona, a nie gotowana, jej smak jest pełniejszy :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (10)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

biurwa 03 listopada 2014 Na opakowaniu powinno pisać jaki to gatunek, a jak nie to proszę sprawdzić na internecie jak taka dynia powinna wyglądać i taką kupić. Nie wiem, moim dyniom nic się nie dzieje.

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

grazka950 01 listopada 2014 na opakowaniu które kupiłam w sklepie ogrodniczym pisało ,, Dynie,, to po czym mam poznać która jest która?

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

grazka950 01 listopada 2014 może spróbować zagotować jeszcze raz na drugi dzień tak jak fasolkę i trochę dłużej ok.20 minut?

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

biurwa 17 października 2014 Drogie Panie przykro mi to czytać, bo u mnie naprawdę wszystkie słoiki są ok, nie wiem może przez to, że spiżarkę mam w piwnicy, a tam jest zimno. No chyba, że chodzi o gatunek dyni, ja robię tylko z odmiany HOKKAIDO lub BUTTERNUT, bo to moje ulubione. Tak więc, wprowadzę poprawki w przepisie i mam nadzieje, że będzie już ok

3 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

kaskasz83 17 października 2014 zrobiłam i lipa, na drugi dzień większość zaczęła fermentować, dzisiaj czyli 2 dni od zrobienia zaczęła fermentować reszta, smrodek przy tym okropny. Słoiki były zamknięte dobrze, miały wklęsłą zakrątkę i powoli zaczęły się unosić od gazów fermentacyjnych, dobrze że nie wystrzeliły bo bym miałam całą kuchnię do sprzątania ;) Pozdrawiam Odpowiedzi: 1 ▼

10 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

aba 16 października 2014 muszę zrobić następne podejście bo dyni u mnie dostatek...

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

kaskasz83 15 października 2014 ja dzisiaj będę robić, mam spory zapas dyni i jakoś trzeba wykorzystać a w zamrażarce już miejsca brak niestety ;)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

aba 14 października 2014 czy próbowała ją Pani przechować przez zimę? bo ja ostatnio zrobiłam takie piuree i gotowałam 30 min, po tygodniu zaczęły słoiki fermentować! :(

Odpowiedzi: 1 ▼

5 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń