Do góry

Przetwory Przepis na:

Dynia w occie

Dynia w occie

Autor:

Przepisów i artykułów: 716 Ocena: 47411

Dodano:

Odsłon: 26532

Tyle o niej słyszałam, ale nigdy nie jadłam. W tym sezonie postanowiłam wypróbować przepis na dynię w occie, stary, ze starej książki kucharskiej. Oczywiście nieco go uprościłam... wyszło smacznie.

Składniki

  • dynia 1 kg
  • cukier 30 dkg
  • ocet 10% 1 szklanka
  • woda 1/2 szklanki
  • goździki 6 szt
> 6 os. 30 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Dynię obrać ze skórki, usunąć miąższ, pokroić w kostkę (2-3 cm).

    Zagotować ocet z cukrem, wodą i goździkami. Następnie dodać pokrojoną dynię i całość gotować pod przykryciem przez 10 minut. Finalnie dynia powinna być lekko twardawa.

    Dynię włożyć do przygotowanych wcześniej, wyparzonych słoików, zalać zalewą. Brzegi słoików wytrzeć suchą ściereczką, słoiki zakręcić i odstawić do góry dnem. Zimne słoiki przenieść do spiżarni.

  2. Uwaga: Z podanych proporcji wyszły mi dwa słoiki o pojemności 1 l.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń