Do góry

Desery Przepis na:

Dynia zapiekana z warzywami i serem bałkańskim

Dynia zapiekana z warzywami i serem bałkańskim

Autor:

Przepisów i artykułów: 1313 Ocena: 11046

Dodano:

Odsłon: 3

Sprawdzony przepis na "Dynia zapiekana z warzywami i serem bałkańskim"

Składniki

  • 2 dynie masłowe
  • 15 dag ryżu długoziarnistego
  • 20 dag sera bałkańskiego
  • 3 ząbki czosnku
  • czerwona papryka
  • większa marchewka
  • 8 dag czarnych oliwek
  • szczypior z 2 dymek
  • oliwa
  • sól
  • pieprz
  • suszony tymianek
  • cytryna
  • 4 łyżki posiekanych migdałów lub orzeszków piniowych
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. ok. 60 min • Porcja 308 kcal • Koszt porcji ok. 4,50 zł • Przepis na 4 porcje

  2. Dynie umyj, osusz, przekrój wzdłuż. Łyżką wyjmij miąższ. Rozłóż dynie na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, posmaruj oliwą, oprósz solą, pieprzem i tymiankiem. Piecz w 180°C około 30 minut.

  3. Ryż ugotuj al dente w posolonej wodzie. Migdały (orzeszki) upraż na suchej patelni. Drobno posiekane cebulę i czosnek podsmaż na małej ilości oliwy.

  4. Oczyszczoną paprykę, obraną marchewkę, natkę z dymki i oliwki pokrój. Wymieszaj wszystko z dobrze odsączonym ryżem, uprażonymi orzeszkami, cebulą, czosnkiem i pokrojonym serem. Dopraw do smaku solą, pieprzem, sokiem z cytryny i oliwą.

  5. Napełnij dynie przygotowanym farszem. Wstaw do piekarnika i zapiekaj jeszcze około 20 minut.

    Źródło: Kobieta i życie

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń