Do góry

Zupy Przepis na:

dyniowa pomidorowa - zupa bardzo lekka, sezonowa - jesienna :)

dyniowa pomidorowa - zupa bardzo lekka, sezonowa - jesienna :)

Autor: DomowaPiwniczka

Przepisów i artykułów: 175 Ocena: 676

Dodano: 13.10.2017

Odsłon: 187

zdrowo i niskokalorycznie, delikatnie i lekko - bez cebuli i pora, a nawet bez marchewki ....ach bez mięsa jak wszystkie moje zupy - podaję ją z ryżem, ale przepis jest na zupę, więc "wkładka" dowolna

Składniki

  • pomidory gruntowe, dojrzałe, słodkie - 2 kg
  • dynia - do 1kg (hokkaido lub dowolna)
  • kalarepa - 1 szt
  • pietruszka - 1 szt korzeń i nać do ozdoby
  • masło - pół łyżeczki
5-6 os. 30 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Dynię kroję w półksiężyce, pozawiam pestek i skórki, kroję na mniejsze kawałki. W zalezności od tego, jak bardzo to ma być zupa krem a jak bardzo płynna, dopasowuję ilość dyni - 0d 300g do max 1 kg.
    Kalarepę i korzeń pietruszki obieram i kroje na mniejsze kawałki.
    (po umyciu oczywiście).
    Gotuję ok. 20 minut. W tym czasie sparzam pomidory (wrzucam do garnka z wrzątkiem na ok 1 minutę) i obieram je ze skórki, odkrawam szypułkę.

  2. Aby gotowanie sprawnie się potoczyło, pojedynczo obieram ze skórki pomidory i dookoła szypuły odcinam miąższ wprost do garnka.
    Gotuję jeszcze 10 minut, blenduję i podaję :)
    Aby zachować lekkość z ryżem :) żadnej soli ani żadnych innych przypraw.
    Jeśli po blendowaniu z pomidorów powstają "szumowiny", dodaję pół łyżeczki masła.

    Kto spróbuje, ten się przekona, że świeże sezonowe warzywa mają nieziemski smak, a zupa jest delikatna i nie wymaga przyprawiania :) A kto się uprze, może już na talerzu dodać to i owo :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń