Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Dyniowa tarta na kruchym spodzie"
Godna polecenia konserwa z szynki wieprzowej z galaretką w słoiczku. Idealna...
Odsłon: 32540
Klasyczna włoska pizza z bogatym połączeniem czterech rodzajów sera na chrupi...
Odsłon: 38
Shot na wzmocnienie odporności zrobiłam z kurkumą, świeżym imbirem, sokiem z...
Odsłon: 63
Przepis dnia
Przepis na pyszne, delikatne i wilgotne ciasto z cukinii, które przeplata jaś...
Odsłon: 900
Takie golonko najbardziej lubi mój mąż . Golonko gotowane do miękkości na wol...
Odsłon: 324
Godna polecenia konserwa z szynki wieprzowej z galaretką w słoiczku. Idealna...
Odsłon: 32540
Klasyczna włoska pizza z bogatym połączeniem czterech rodzajów sera na chrupi...
Odsłon: 38
Shot na wzmocnienie odporności zrobiłam z kurkumą, świeżym imbirem, sokiem z...
Odsłon: 63
Przepis dnia
Przepis na pyszne, delikatne i wilgotne ciasto z cukinii, które przeplata jaś...
Odsłon: 900
Takie golonko najbardziej lubi mój mąż . Golonko gotowane do miękkości na wol...
Odsłon: 324
Składniki
Mąkę posiekaj z zimny masłem, dodaj 4 łyżki lodowatej wody oraz szczyptę soli. Szybko zagnieć ciasto. Owiń je folią spożywczą i włóż do lodówki na minimum 60 minut. Dynię pokrój w plastry, sparz w osolonym wrzątku, osącz.
Jajka zmiksuj ze śmietaną, dopraw solą i pieprzem. Schłodzone ciasto rozwałkuj, wylep nim tortownicę, formując dość wysoki brzeg. Zapiecz na jasnozłoty kolor w piekarniku nagrzanym do 200 st.
Na podpieczone ciasto wykładaj na przemian plastry dyni i boczku. Całość zalej masą śmietanowo-jajeczną. Piecz razem ok. 30 min w 180 st. Przed podaniem tartę udekoruj świeżymi ziołami, na przykład tymiankiem lub oregano.
czas ok. 60 min; porcja – 250 kcal, cena 1,80 złŹródło: Świat kobiety