Do góry

Przekąski Przepis na:

dyniowe racuszki

dyniowe racuszki

Autor:

Przepisów i artykułów: 161 Ocena: 1367

Dodano:

Odsłon: 716

nastał czas dyni zdecydowanie ;-) szkoda,że tak kròtki niestety...tym razem dynia na słodko ;-)

Składniki

  • dynia 1,3 kg
  • jajka 2 szt.
  • màka 2 szklanki
  • olej rzepakowy
  • Masło
  • proszek do pieczenia
  • cukier 4 łyżki
  • cukier waniliowy
  • cynamon
  • sòl
  • konfitura z płatkòw ròżanych
  • cukier puder
  • bazylia parę listkòw lub mięta świeża
3-4 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. dynię kroimy na śtednie kawałki,układamy skòrà na dòł na posmarowanej masłem blaszce do pieczenia,skraplamy olejem i delikatnie solimy

  2. pieczemy w temperaturze 200 stopni przez 45-60 min
    po upieczeniu wyjmujemy I zostawiamy do ostudzenia

  3. przygotowujemy I przesiewamy màkę,dodajemy proszek do pieczenia I sòl- mieszamy

  4. dynię obieramy ze skôry i blendujemy z jajkami I olejem oraz cukrem
    dodajemy màkę z proszkiem I solà I jeszcze raz miksujemy wszystko razem na gładkà masę
    na koniec dodajemy cukier waniliowy I cynamon

  5. na patelni rozgrzewamy olej I smażymy racuszki aż wyrosnà na fajne,pulchne placuszki

  6. wykładamy na talerzyk,odsàczamy papierowym ręcznikiem
    I podajemy od razu z konfiturà ròżanà,posypane cukrem pudrem,cynamonem i z listkiem bazylii albo mięty

  7. Smacznego ;-)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Docherro 05 października 2016 Mmmm..ale mam ochotę na takie placuszki,przepis zabieram i robię w najbliższym czasie..pychaaaa:) Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń