Desery Przepis na:
Dyniowe rogaliki z powidłami

Przepisów i artykułów: 77 Ocena: 284
Dodano: 21.11.2018
Odsłon: 317
Składniki
- 1,5 szkl mąki pszennej
- 1 szkl mąki kokosowej
- 15 dag masła
- 15 dag dyni Hokkaido
- 1 łyżka cukru z wanilią
- 12-15 dag cukru pudru
- 2 łyżki gęstej śmietany
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- Dodatkowo:
- 1 szkl powideł śliwkowych
- 5 dag czekolady deserowej
- 1 małe jajko
- 1 łyżeczka cukru z wanilią
> 6 os. | > 60 min | łatwe | tanie |
Przygotowanie
-
Dynię umyć, pokroić na kawałki, usunąć miąższ z pestkami, ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować oliwą. Włożyć do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec do miękkości. Następnie ostudzić, przełożyć do miski i zmiksować.
Ciasto:
Mąkę pszenną i mąkę kokosową wsypać na stolnicę, wymieszać z proszkiem do pieczenia. -
Posiekać z masłem, dodać cukier puder, cukier waniliowy, puree z dyni i śmietanę.
-
Szybko zagnieść ciasto, zawinąć w folię i odłożyć do lodówki na pół godziny.
-
Następnie ciasto rozwałkować, pokroić w trójkąty, włożyć porcję powideł.
-
Zwinąć, uformować rogaliki, ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować jajkiem wymieszanym z cukrem z wanilią. Blaszkę z rogalikami wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i upiec na złoty kolor.
-
Upieczone rogaliki ostudzić na kratce, ozdobnie oblać czekoladą rozpuszczoną w kuchence mikrofalowej lub oprószyć cukrem pudrem.
Komentarze do przepisu (3)

babcitereskiciasta 22 listopada 2018Zgłoś do usunięcia
Pyszne do kawki w sam raz.:)0 Kto głosował? | Odpowiedz

pelen_brzuszek 21 listopada 2018Zgłoś do usunięcia
Pięknie wyglądają :)0 Kto głosował? | Odpowiedz

KORAL 21 listopada 2018Zgłoś do usunięcia
Bardzo apetyczne :)0 Kto głosował? | Odpowiedz