Do góry

Desery Przepis na:

Dyniowe rogaliki z powidłami

Dyniowe rogaliki z powidłami

Autor:

Przepisów i artykułów: 74 Ocena: 245

Dodano:

Odsłon: 238

Dyniowe rogaliki z dodatkiem mąki kokosowej nadziewane śliwkowymi powidłami to rarytas dla podniebienia.

Składniki

  • 1,5 szkl mąki pszennej
  • 1 szkl mąki kokosowej
  • 15 dag masła
  • 15 dag dyni Hokkaido
  • 1 łyżka cukru z wanilią
  • 12-15 dag cukru pudru
  • 2 łyżki gęstej śmietany
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Dodatkowo:
  • 1 szkl powideł śliwkowych
  • 5 dag czekolady deserowej
  • 1 małe jajko
  • 1 łyżeczka cukru z wanilią
> 6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Dynię umyć, pokroić na kawałki, usunąć miąższ z pestkami, ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować oliwą. Włożyć do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec do miękkości. Następnie ostudzić, przełożyć do miski i zmiksować.

    Ciasto:
    Mąkę pszenną i mąkę kokosową wsypać na stolnicę, wymieszać z proszkiem do pieczenia.

  2. Posiekać z masłem, dodać cukier puder, cukier waniliowy, puree z dyni i śmietanę.

  3. Szybko zagnieść ciasto, zawinąć w folię i odłożyć do lodówki na pół godziny.

  4. Następnie ciasto rozwałkować, pokroić w trójkąty, włożyć porcję powideł.

  5. Zwinąć, uformować rogaliki, ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować jajkiem wymieszanym z cukrem z wanilią. Blaszkę z rogalikami wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i upiec na złoty kolor.

  6. Upieczone rogaliki ostudzić na kratce, ozdobnie oblać czekoladą rozpuszczoną w kuchence mikrofalowej lub oprószyć cukrem pudrem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń