Do góry

Desery Przepis na:

Dyniowe tiramisu

Dyniowe tiramisu

Autor:

Przepisów i artykułów: 25 Ocena: 106

Dodano:

Odsłon: 1851

Jednym z moich ulubionych deserów jest tiramisu. Lubię  go próbować w różnych miejscach, bo mimo, że składa się z kilku prostych składników zawsze delikatnie różni się w smaku. Rok temu w jednej krakowskiej restauracji spróbowałam dyniowego tiramisu o pięknym pomarańczowym kolorze. Postanowiłam odtworzyć ten smak, bo bardzo zasmakowało mi połączenie dyni z tradycyjnym włoskim deserem.

Składniki

  • 500 g serka mascarpone
  • 200 ml śmietany kremówki
  • 300 g puree z dyni
  • 5 łyżek cukru pudru
  • Pół łyżeczki cynamonu
  • Paczka biszkoptów
  • Filiżanka kawy z ekspresu lub zaparzonej bez fusów
  • Opcjonalnie kieliszek Amaretto
3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Dynie pokroić na ćwiartki, ułożyć na blaszce i piec w piekarniku 180 stopni przez godzinę, następnie usunąć pestki, obrać ze skórki i zmiksować na aksamitną masę w blenderze

  2. W misce ubić śmietanę kremówkę, cukier puder wraz mascarpone na puszystą masę (wszystkie składniki muszą być schłodzone)
    Dodać puree z dyni oraz cynamon i wymieszać na niskich obrotach aż wszystkie składniki się połączą

  3. Zaparzyć mocną kawę i posłodzić do smaku, można dodać Amaretto
    Biszkopty moczyć w kawie i układać na dnie pucharków, przykryć kremem i tak układać warstwami, kończąc masą kremową
    Wierzch posypać kakao
    Włożyć do lodówki na minimum 3-4 godziny aby deser się schłodził
    Podawać schłodzone


Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

bozka44 30 listopada 2018 Ooo, Maczanko, pyszne takie maczane biszkopciki, a szczegolnie w Amaretto :-)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń