Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Dyniowy krem z kozim serem"
Idealne danie na majówkę!
Odsłon: 25
Dzisiaj krupnik przygotowany na wywarze z gotowania golonki. Krupnik prosty w...
Odsłon: 543
Rozpływają się w ustach. Klasyka w wiosennym wydaniu.
Odsłon: 771
Nigdy wcześniej nie łączyłam truskawek z pomarańczą, ale pierwszy raz okazał...
Odsłon: 40
Idealne danie na majówkę!
Odsłon: 25
Dzisiaj krupnik przygotowany na wywarze z gotowania golonki. Krupnik prosty w...
Odsłon: 543
Rozpływają się w ustach. Klasyka w wiosennym wydaniu.
Odsłon: 771
Nigdy wcześniej nie łączyłam truskawek z pomarańczą, ale pierwszy raz okazał...
Odsłon: 40
Składniki
Dynię przekrój na pół, usuń miąższ i pokrój na grube plastry, bez obierania ze skóry. Kawałki ułóż na blasze do pieczenia wyłożonej papierem. Skrop oliwą, oprósz solą i pieprzem.
Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180° C i piecz 40 minut. Po tym czasie wyjmij je i ostudź. Gdy dynia będzie letnia, łyżką oddziel miąższ od skórki.
W dużym garnku rozgrzej olej, dodaj posiekaną cebulę, a następnie zmiażdżony czosnek. Całość podsmaż. Dodaj listki tymianku i trzy szklanki upieczonej dyni.
Następnie wlej wywar z warzyw i gotuj około 15 minut na średnim ogniu. Po tym czasie zmiksuj i dopraw solą oraz pieprzem.
Zupa będzie efektownie wyglądała gdy podasz ją w wydrążonej dyni. Przed jedzeniem posyp ją pestkami dyni, pokruszonym kozim serem i tymiankiem.Źródło: Na żywo