Do góry

Dodatki Przepis na:

Dżadżyk

Dżadżyk

Autor: Futka

Przepisów i artykułów: 858 Ocena: 20349

Dodano: 13.11.2017

Odsłon: 3535

Dziś zapraszam na dżadżyk turecki czyli jogurt z ogórkiem, czosnkiem i koperkiem. Dżadżyk bardzo przypomina greckie tzatziki i świetnie komponuje się grillowanym mięsem, ale także z pieczonymi warzywami. Turcy przygotowują go z kremowego, gęstego jogurtu i podają go jako dodatek do wszelkiego rodzaju mięs.

Składniki

  • 1 duży ogórek
  • 500 g jogurtu greckiego
  • 1 ząbek czosnku
  • 20 g świeżego koperku
  • sól morska
  • świeżo mielony pieprz
  • oliwa z oliwek (do skropienia)
3-4 os. 15 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Ogórka ścieramy na tarce o grubych oczkach lub kroimy w drobną kostkę, a następnie starannie odciskamy, aby pozbyć się nadmiaru wody. Wkładamy ogórka do miseczki, dodajemy jogurt i mieszamy.

  2. Do ogórka dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz drobno posiekany koperek, wszystko starannie mieszamy i doprawimy do smaku solą morską oraz pieprzem. Przed podaniem dżadżyk skrapiamy oliwą z oliwek.

  3. Dżadżyk świetnie smakuje także jako dodatek do kanapek, frytek, pity lub pizzy. Życzę smacznego! :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (16)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

jorgos00 15 listopada To są podrobione Greckie tzadziki. Dodam do mleka koperek i nie będzie to mleko tylko mlek? trzeba to było nazwać inaczej np. tzadziki po mojemu a tak wyszedł przekręt. Odpowiedzi: 3 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Docherro 13 listopada I co więcej do szczęścia potrzeba?Nic, wystarczy Kasiu Twój Dżadżyk z chlebkiem,mniammm:) Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń