Do góry

Przetwory Przepis na:

Dżem aroniowo-jabłkowy z goździkami

Przepis dnia 2018-07-24
Dżem aroniowo-jabłkowy z goździkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 157 Ocena: 508

Dodano:

Odsłon: 2691

Dżem z aronii i jabłek z dodatkiem goździków i świeżo startej kory cynamonu jest pyszny i aromatyczny.

Składniki

  • 80 dag aronii
  • 1/2 kg jabłek
  • 1/2 kg cukru
  • 6 goździków
  • kawałek cynamonu
  • 2 łyżki soku z cytryny
> 6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Przemrożoną aronię przelać gorącą wodą, połowę wsypać do garnka i zmiksować. Dodać cukier, sok z cytryny, goździki i mieszając gotować około 15 minut.



  2. Następnie wsypać pozostałą aronię i gotować przez 1,5-2 godziny, mieszając od czasu do czasu. Pozostawić na kilka godzin do ostudzenia.

  3. Jabłka obrać, pokroić na kawałki, wsypać do drugiego garnka, dodać cynamon, wlać 1-2 łyżki wody, przykryć i rozgotować.

  4. Aronię ponownie zagotować, dodać mus z jabłek i mieszając gotować przez kilka minut.

  5. Gorący dżem przełożyć do słoiczków, zakręcić, odwrócić na 10-15 minut do góry dnem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń