Do góry

Przetwory Przepis na:

Dżem brzoskwiniowy z nektarynką i sokiem z pomarańczy.

Dżem brzoskwiniowy z nektarynką i sokiem z pomarańczy.

Autor:

Przepisów i artykułów: 58 Ocena: 541

Dodano:

Odsłon: 20893

Jeśli robicie swojskie dżemy, to zachęcam do wypróbowania tego. Jest naprawdę pyszny, choć powstał z przypadku :)

Składniki

  • 2 kg. brzoskwiń
  • 1 kg. nektarynek
  • 1 kg cukru
  • sok z jednej pomarańczy
  • 6-7 łyżek soku z cytryny
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Brzoskwinie i nektarynki, obrać usunąć pestki i pokroić.
    Wrzucić do garnka, zasypać cukrem i gotować na małym ogniu, mniej więcej godzinę,
    co jakiś czas mieszając. Dżem powinien zgęstnieć.
    Po tym czasie, chwilę zblendować. Nie jest to konieczne, ale my lubimy, bardziej gładkie dżemy.

  2. Dodać sok wyciśnięty z pomarańczy i sok z cytryny. Gotować jeszcze 20-30 minut.
    Gorący dżem przełożyć do wypatrzonych słoiczków. Postawić do góry dnem.
    Po wystudzeniu, dżem dodatkowo zapasteryzować.
    Do garnka włożyć ściereczkę i ustawić słoiki. Zalać wodą do 3/4 wysokości słoików.
    Pasteryzować 20 minut, od zagotowania wody.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń