Do góry

Przetwory Przepis na:

Dżem cytrynowo-cukiniowy

Dżem cytrynowo-cukiniowy

Autor:

Przepisów i artykułów: 424 Ocena: 5914

Dodano:

Odsłon: 2469

Najlepszy dżem w moim wykonaniu, nie za słodki wręcz lekko kwaskowy.

Składniki

  • młoda żółta cukinia 2 kg
  • skórka z 3 cytryn ( bez białych części )
  • Sok z cytryny 8-9 łyżek
  • cukier 140 g
  • woda 50 ml
  • 2 galaretki cytrynowe ( po 75 g )
> 6 os. 15 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. 6 średnich słoiczków wyparzyć, osuszyć.
    Cukinię kroimy w średnią kostkę, dodajemy cukier, zalewamy wodą i gotujemy pod przykryciem 30 minut.
    Dodajemy skórki z wyparzonych cytryn i gotujemy dalej jeszcze około 50 minut, pod koniec dolewamy sok z cytryny.
    Zdejmujemy z ognia , wsypujemy galaretki, mieszamy.
    Po ugotowaniu jeszcze gorący dżem miksujemy na jednolitą masę.
    Przelewamy do słoiczków i albo od razu obracamy do góry dnem i tak studzimy, albo pasteryzujemy gotując słoiczki około 10 minut i dopiero obracamy.
    Dżem nie pasteryzowany przechowywany w lodówce wytrzymuje ponad tydzień.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń