Do góry

Przetwory Przepis na:

Dżem dyniowo-gruszkowy z wanilią

Dżem dyniowo-gruszkowy z wanilią

Autor:

Przepisów i artykułów: 462 Ocena: 9483

Dodano:

Odsłon: 2464

Dżem dyniowo-gruszkowy z wanilią

Składniki

  • 1 kg obranej dyni
  • 1 kg gruszek
  • 1 laska wanilii
  • 2 łyżki cukru (opcjonalnie)
  • sok z jednej cytryny
3-4 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Dynię i gruszki obieramy i kroimy w małą kostkę, wrzucamy do garnka z grubym dnem. Laskę wanilii kroimy wzdłuż, wydłubujemy z niej ziarenka - dokładamy do garnka (jedno i drugie). Smażymy około 1 godzinę pod przykryciem, na wolnym ogniu. Po tym czasie miażdżymy dynię i gruszki (ja robiłam to tłuczkiem do ziemniaków), dolewamy do nich sok z cytryny i gotujemy już bez pokrywki, aż do redukcji płynu. Gorący dżem przekładamy do wyparzonych słoików i zakręcamy wyparzonymi zakrętkami. Odwracamy do góry dnem. Kwestia cukru jest indywidualna, jakbym mogła nie dodawałabym go wcale (miałam naprawdę słodkie produkty), musicie próbować i dosładzać według własnych potrzeb. Cukier dodajemy do dyni i gruszek oczywiście na samym początku.
    Z tej ilości składników, wyszły mi 4 bardzo małe słoiki.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Docherro 28 września 2016 Musi być pyszny,do tej pory nie lubiłam dyni,ale kiedy pierwszy raz zjadłam z niej krem ,po prostu fantazja...dżemik zrobię,wygląda obłędnie:) Odpowiedzi: 2 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń