Do góry

Przetwory Przepis na:

Dżem gruszkowy z wanilią

Dżem gruszkowy z wanilią

Autor:

Przepisów i artykułów: 67 Ocena: 397

Dodano:

Odsłon: 1510

Gruszki są smaczne, niestety nie są dostępne przez cały rok. Warto zamknąć je w słoiku, aby przez cały rok można było je wykorzystywać do ciast, kanapek lub naleśników. Aromatyczny dżem z wanilią.

Składniki

  • 4 kg gruszek (waga po obraniu)
  • Sok z ½ cytryny
  • 2 laski wanilii
  • ½ kg cukru
  • 1 galaretka cytrynowa
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Gruszki należy dokładnie umyć, obrać i pokroić w kostkę. Wrzucamy do garnka dodajemy sok z cytryny i laski wanilii. Po ok pół godziny gotowania dodajemy cukier.

  2. Gdy wszystko będzie rozgotowane i zacznie gęstnieć dodajemy galaretkę.

  3. Bardzo gorący dżem wkładamy do wyparzonych słoików.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń