Do góry

Przetwory Przepis na:

Dżem malinowy

Dżem malinowy

Autor:

Przepisów i artykułów: 725 Ocena: 48426

Dodano:

Odsłon: 9471

Trudno uwierzyć, ale to mój pierwszy domowy dżem z malin. W końcu się zdecydowałam i oto jest. Jak widać na załączonym obrazku, mój dżemik posiada drobne pesteczki malinowe. Jeżeli chcecie uzyskać dżem exclusive, bezpestkowy, trzeba przed włożeniem do słoiczków całą miksturę przetrzeć przez drobne sitko.

Składniki

  • maliny 1 kg
  • cukier 400 g
  • żelfix (3:1) 1 opakowanie
> 6 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Maliny myjemy, osączamy na sicie. Całe owoce zasypujemy cukrem, delikatnie mieszamy, podgrzewamy na małym ogniu, ostatecznie doprowadzając do wrzenia. Całość gotujemy 10 minut na wolnym ogniu.
    Dżem zestawiamy z palnika, wsypujemy środek żelujący (żelfix). Wszystko razem starannie mieszamy, gotujemy kilka minut, często mieszając.

  2. Uwaga: W garnku może pojawić się piana. Wtedy nie panikujemy, nie stresujemy się, tylko delikatnie mieszamy dżem, aż do momentu kiedy piana zniknie.
    Może to trochę potrwać i wydłużyć przygotowanie przetworów, ale jak trzeba to trzeba. Jeżeli piana tworzy dość wyraźną, jednolitą warstwę na powierzchni owoców, można ją delikatnie zebrać.

    Gorący dżem nakładamy do wyparzonych słoiczków, szczelnie zakręcamy, odwracamy do góry dnem na 15 minut.

    Smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (10)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

ciacho50 16 sierpnia 2016 Malinki w pieknym pudełeczku.Dżem wyglada smakowicie :) Odpowiedzi: 1 ▼

7 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

GREGORHSPEED 13 sierpnia 2016 Uwielbiamy <3 W ubiegłym roku mieliśmy wysyp malin, więc poro poszło na dżemy ;) Odpowiedzi: 1 ▼

8 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

grazka950 13 sierpnia 2016 w zimie otwarty przypomni gorące lato,wspaniały do deserów i do lodów:) Odpowiedzi: 1 ▼

9 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń