Do góry

Przetwory Przepis na:

Dżem marchewkowy

Dżem marchewkowy

Autor:

Przepisów i artykułów: 113 Ocena: 439

Dodano:

Odsłon: 3443

A to nietypowy dżem marchewkowy z dodatkiem cytryny. Ciekawy smak i piękny kolor.

Składniki

  • 500 g marchewki ( po obraniu )
  • 1 cytryna
  • 1 szk cukru
  • 1/2 szk wody
  • 1 łyżka galaretki cytrynowej
3-4 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Umytą cytrynę zrolować aby wydobyć z niej jak najwięcej soku.
    Wycisnąć z niej sok do miseczki lub szklanki.
    Marchewki obrać, umyć i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach.
    Wrzucić do rondelka lub na patelnię, wlać wodę i smażyć około 15 minut.
    Po tym czasie dodać cukier i nadal smażyć kolejne 15 minut od czasu do czasu mieszając.

  2. Następnie blenderem zmiksować podsmażona marchewkę ( można tego nie robić, ale będą wyczuwalne drobinki marchewki ).
    Ponownie masę przełożyć do tego samego naczynia wlać sok i ponownie smażyć około 3 minut.
    Na koniec dodać galaretkę i dokładnie wszystko wymieszać.
    Bardzo gorącym dżemem napełnić słoiczki ( mi z tej porcji wyszły 2 słoiczki 200 ml ) i szczelnie zamknąć.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń