Do góry

Przetwory Przepis na:

dżem pomarańczowy

dżem pomarańczowy

Autor:

Przepisów i artykułów: 255 Ocena: 7747

Dodano:

Odsłon: 6105

z podanej porcji wyszło mi 5 słoiczków o pojemności ok. 310 ml

Składniki

  • 2,5 kg pomarańczy
  • 2 cm. imbiru
  • 1/2 szkl. wody
  • 1 i 1/2 szkl. cukru trzcinowego
  • 2 cytryny
> 6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Pomarańcze i cytryny wyszorować i sparzyć. Zetrzeć skórkę z pomarańczy i cytryn, a następnie je obrać. W garnku zagotować wodę z cukrem, dodać obrany imbir, cząstki pomarańczy i cytryn, otartą skórkę. Gotować na małym ogniu co jakiś czas mieszając aż dżem zgęstnieje, pod koniec gotowania wyciągnąć imbir. Wyparzone słoiki napełniać dżemem. Pasteryzować 30 minut. Smacznego

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń