Do góry

Przetwory Przepis na:

Dżem pomarańczowy

Dżem pomarańczowy

Autor:

Przepisów i artykułów: 436 Ocena: 8351

Dodano:

Odsłon: 370

Dżem pomarańczowy

Składniki

  • 3 kg pomarańczy
  • pół kg cukru (lub więcej)
  • sok z jednej cytryny
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Pomarańcze bardzo dokładnie myjemy, sparzamy wrzątkiem i ścieramy z nich skórkę na średnich oczkach tarki. Pamiętajcie, żeby nie ścierać białej części, to ona powoduje goryczkę. Z pomarańczy ściągamy resztę skórki i filetujemy - wykrawamy cząstki pomarańczy spomiędzy błon. Do garnka z grubym dnem wrzucamy starte skórki, wyfiletowane cząstki pomarańczy, a także sok wyciśnięty z resztek. Dorzucamy cukier i sok z cytryny. Gotujemy na małym ogniu do redukcji płynów, aż do uzyskania gęstego dżemu (pamiętajcie, że po ostygnięciu dżem jeszcze zgęstnieje). Często mieszamy. Gorący dżem przelewamy do wyparzonych słoików, zamykamy wyparzonymi nakrętkami i odstawiamy do góry dnem.
    (przepis na 4 małe słoiczki)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (9)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Docherro 10 stycznia Przepyszny już czuję jego zapach i smak:)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

fafiatko 10 stycznia Pyszne!zawsze chcialam sprobowac w domu ale zawsze wydawalo mi sie to skomplikowane. Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Nevermore 10 stycznia Moniś, ale smaka robisz ;) Kto nie robił takiego dżemu, nie wie, co traci. Pychotka :) Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń