Do góry

Dania główne Przepis na:

Dżem rabarbarowy

Dżem rabarbarowy

Autor:

Przepisów i artykułów: 2250 Ocena: 19063

Dodano:

Odsłon: 1

Sprawdzony przepis na "Dżem rabarbarowy"

Składniki

  • 2 kg jędrnego rabarbaru
  • 1 kg cukru kryształu
3-4 os. > 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Rabarbarowe łodygi obierz, umyj, osusz, pokrój w niedużą kostkę. Owoce włóż do rondla, posyp cukrem. Smaż na niedużym ogniu ok. 2 godzin, aby nadmiar soku odparował.

  2. Dżemem napełnij wyparzone, suche słoiki, szczelnie zakręć. Włóż do wrzącej wody, do szerokiego garnka wyłożonego ściereczką.

  3. Pasteryzuj 20 minut. Dżem ostudź, trzymaj w ciemnym, chłodnym miejscu.

  4. Czas przygotowania 90 min. Ilość słoików po pół litra - 5. Cena za słoik 1,90 zł.

  5. Przepis przysłała Katarzyna Kosmala z Czarnolasu.

    Źródło: Chwila dla Ciebie

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń