Do góry

Przetwory Przepis na:

Dżem truskawkowy

Dżem truskawkowy

Autor:

Przepisów i artykułów: 725 Ocena: 48433

Dodano:

Odsłon: 7513

Nie ma jak domowe przetwory.

Składniki

  • świeże truskawki 2 kg
  • cukier 1 kg
  • żelfix 2 op
> 6 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Truskawki umyć, usunąć szypułki, pokroić na połówki. Owoce wymieszać z żelfixem, smażyć do momentu zagotowania. Wówczas dodać cukier. Całość smażyć 4- 5 minut, ciągle mieszając. Odstawić z ognia, wciąż mieszać, aby zniknęła piana, która pojawiła się na wierzchu w czasie gotowania. Gotowy dżem nakładać do wyparzonych słoiczków, szczelnie zakręcać, odwracać do góry dnem na pół godziny.

    Uwaga 1: Nie trzeba pasteryzować.

    Uwaga 2: Z podanych proporcji wyszło 8 małych (ok. 300g) słoiczków dżemu.

  2. Smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Futka 15 czerwca 2014 Pycha! Czas na konfiturki truskawkowe ;)

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń