Do góry

Przetwory Przepis na:

dżem wieloowocowy

dżem wieloowocowy

Autor:

Przepisów i artykułów: 4 Ocena: 154

Dodano:

Odsłon: 5482

coś słodkiego z ostatnich sezonowych owoców

Składniki

> 6 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. wszystkie owoce umyć, jabłka oraz gruszki obrać ze skórki i pokroić w drobną kostkę (jeśli są bardzo twarde zetrzeć na tarce o grubych oczkach), brzoskwinie oraz śliwki wydrylować i także pokroić w kostkę

  2. pokrojone owoce przesypujemy cukrem i zostawiamy na ok 10 min aż puszczą sok, następnie stawiamy na gazie i gotujemy aż owoce zmiękną a cukier się rozpuści (jeśli owoce są jeszcze w dużych kawałkach proponuję użyć blendera lub durszlaka do ziemniaków- ja tak robię)

  3. na sam koniec dodajemy żelfix i dusimy jeszcze ok 3 min. gorący dżem rozlewamy do słoików i mocno zakręcamy. SMACZNEGO:)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń