Do góry

Przetwory Przepis na:

Dżem wiśniowy

Dżem wiśniowy

Autor:

Przepisów i artykułów: 235 Ocena: 4127

Dodano:

Odsłon: 1538

Smak lata w słoikach. Łatwy przepis

Przygotowanie

  1. Wiśnie trzeba umyć i wydrylować.

  2. W dużym słoju lub garnku trzeba je przesypać cukrem i zostawić na trzy dni po tym czasie odlewa się sok.

    Lub-

    wrzucić do sokownika obsypać cukrem i odciągnąć sok.

  3. Wiśnie zasypane cukrem podgrzewa się w garnku- teflonowy świetnie się sprawdza, aż będą prawie jedną masą- ale nie do końca. A pozostałości soku prawie się zredukują.

    Zawsze trafi się jakaś pestka- wiec można zawsze je wyłowić.

    Wiśnie po sokowniku podgrzewa się krócej.

  4. Pod koniec można sprawdzić słodkość dżemu i ewentualnie go dosłodzić.

    Dżem nałożyłam do sparzonych wrzątkiem słoików i przed zakręceniem dokładnie przetarłam krawędź słoika.

    Jeśli dżem był gorący, to pasteryzujemy w gorącej wodzie 20 minut.

    jeśli zimny- to 20 minut wstawione do zimnej wody, liczone od momentu zagotowania wody.

    Dłuższa pasteryzacja też nie zaszkodzi.

  5. Słoiki można wyjąć na ściereczkę i czekać, aż nakrętki będą się z lekkim odgłosem zasysać.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (16)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Dolcevita-in-my-kitchen 26 czerwca Wow Kochana, jak pracowicie, ja prawie na urlopie, to nie mam czasu na nic. Pozostaje tylko popatrzec na takie wspanialosci :-) Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

bryssska 26 czerwca Zazdroszczę ci tych dżemików, ja uwielbiam wiśniowy, ale jeszcze się nie dorobiłam drzewka, zawsze jeżdżę na żebry ;-D Odpowiedzi: 2 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

kucharka-amatorka 26 czerwca Bardzo szczegółowy opis. Mam zamiar skorzystać z Twojego przepisu. Odpowiedzi: 1 ▼

3 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Maudie 25 czerwca Podrzuć jeden słoiczek kochana :))))) Pyszny domowy dżemik! Odpowiedzi: 2 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń