Do góry

Przetwory Przepis na:

Dżem z aronii, truskawek i jabłek

Dżem z aronii, truskawek i jabłek

Autor:

Przepisów i artykułów: 158 Ocena: 509

Dodano:

Odsłon: 404

Dżem z aronii, truskawek i jabłek jest wyśmienity. Aronię należy przemrozić, aby usunąć smak goryczki.

Składniki

  • owoce aronii 1/2 kg
  • truskawki 1/2 kg
  • jabłka 1/2 kg
  • cukier 60-80 dag
  • sok z cytryny 4 łyżki
  • laska wanilii 1 szt
> 6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Aronię rozmrozić przelewając gorącą wodą, wsypać do garnka z grubym dnem, rozgnieść tłuczkiem do ziemniaków.

  2. Wsypać cukier, wymieszać, gotować około 20 minut.

  3. Następnie wsypać truskawki ( dodałam mrożone), dodać sok z cytryny, wydrążone ziarenka z laski wanilii.

  4. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, zetrzeć na tarce o dużych oczkach, połączyć z aronią i truskawkami.

  5. Gotować około 1 godziny, odłożyć do następnego dnia. ( Do dżemu można dodać więcej lub mniej cukru w zależności od słodkości owoców) Nazajutrz gotować do uzyskania odpowiedniej gęstości.

    Gorący dżem przełożyć do słoiczków, zakręcić zakrętki i włożyć na 20 minut do nagrzanego do 110 -120 stopni piekarnika.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń